Störtdykning för ståljätten

Ståljätten SSAB redovisar ett gigantiskt resultatras. Jämfört med första halvåret ifjol är det frågan om en försämring med hela 6,7 miljarder kronor.

SSABs vd Olof Faxander har mycket att fundera över. Resultatet för koncernen har på ett år försämrats med hela 6,3 miljarder kronor. FOTO: Pär Bäckström

SSABs vd Olof Faxander har mycket att fundera över. Resultatet för koncernen har på ett år försämrats med hela 6,3 miljarder kronor. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-07-28 06:00
- Det har varit fortsatt trögt på stålmarknaden. Andra kvartalet har präglats av svag efterfrågan och fortsatt prispress, summerar vd Olof Faxander den halvårsrapport som presenterades i går.
Och några förhoppningar om att det snabbt kommer att vända till det bättre har inte SSABs vd.
- Världsmarknaden för stål präglas av stor osäkerhet och den fulla effekten av den finansiella och ekonomiska krisen är ännu inte möjlig att överblicka.
Ingen ljusning
Olof Faxander flaggar till och med för ytterligare försämringar.
- Under tredje kvartalet förväntar vi oss liknande marknadsförutsättningar som under det andra kvartalet och räknar därmed att resultatet för tredje kvartalet blir sämre än för andra kvartalet.
Faxander försöker trots detta hålla fanan högt, inte minst för att lugna aktieägarna.
- Det vi kan notera är en stabilisering och långsiktigt är jag fortsatt positiv men det är ändå för tidigt att tala om en tydlig vändning.
Så här kan den ekonomiska djupdykningen för SSAB sammanfattas:
Resultatet första halvåret i fjol blev rekordhöga 5,4 miljarder kronor. Det innebar en vinst på 900 miljoner kronor per månad. Årets första halvår slutade med en förlust på 1,3 miljarder kronor, vilket innebär en förlust varje månad på drygt 200 miljoner kronor.
Ett annat och kanske bättre mått på den kris som SSAB befinner sig i är att försäljningen under första halvåret rasat med 48 procent jämfört med fjolåret.
En tröst
En tröst för SSAB är att kostnaderna för råvaror har och kommer att sänkas. För kol är prisfallet 36 procent. Prisförhandlingarna när det gäller pellets är inte slutförda men allt pekar mot en sänkning på runt 35 procent. Men det här är prissänkningar som kommer att få genomslag först mot slutet av året.
SSAB har mött krisen genom ett batteri av åtgärder, bland annat genom förlängda sommarstopp. Det gäller bland annat masugnen i Luleå. Enligt företagets planer kommer att köras igång först mot slutet av augusti.
SSABs aktie föll med drygt 2 procent strax efter det att delårsrapporten presenterats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om