I en tidigare version stod det att antalet platser på linjen minskat. Detta stämmer inte, utan man har som tidigare 100 platser.
Under pandemin har sjukvårdspersonal fått jobba extra mycket för att kunna klara av det ökade vårdtrycket. Semestrar har varit hotade och arbetsveckorna har blivit längre. Ett ljus i tunneln för den arbetsbelastade yrkesgruppen skulle därför kunna vara att avlastning är på väg in. Antalet sökande till sjuksköterskeutbildningen vid Luleå Tekniska Universitet har nämligen ökat drastiskt sedan pandemins start.
– Jag hoppas och vill tro att det är för att det är ett fantastiskt jobb och yrke med enormt stora möjligheter och en enorm bredd, säger Birgitta Lindberg som är utbildningsledare för sjuksköterskeprogrammet.
Hon drar sig för att spekulera vidare i ökningen och förklarar att man nu snarare börjar närma sig de nivåer av sökande man hade för några år sedan.
– Vi har legat ännu högre om man kollar innan 2017 och när man tittar på förstahandssökande så har vi legat ganska stabilt. Vi var mer oroade över att vi var inne i en nedåtgående trend.
Till höstterminen 2021 sökte 908 personer utbildningen, varav 197 stycken hade den som sitt förstahandsval. För ett år sedan sökte 702 personer, och höstterminen innan pandemin var det så få som 556 personer. Sedan pandemins utbrott har antalet sökande alltså gått upp med lite mer än 63 procent.
– Det är alltid bra att ha ett högt söktryck för då har vi större möjlighet att fylla programmen. Och det är något vi behöver kunna göra för att få ekonomin att gå runt och kunna ge en så bra utbildning som möjligt. Alla är ju inte behöriga, och ibland tackar de nej för att de har kommit in på andra utbildningar, förklarar Jennie Hägg Wilhelmsson, chef på studentavdelningen vid LTU.