E4:an vid Börjelslandet byggs om i unikt miljöprojekt

Nu färdigställs E4:an förbi Börjelslandet med mitträcken och en gång- och cykeltunnel. Projektet är unikt då det också ska minska koldioxidutsläppen för hela ombyggnadsprojektet. "Det blir säkert för barn och ungdomar" säger projektledaren Inger Broberg Kemi.

Fram till i höst kommer ombyggnaden av E4:an vid Börjelslandet att pågå.

Fram till i höst kommer ombyggnaden av E4:an vid Börjelslandet att pågå.

Foto: Reino Jillker

Luleå2022-03-27 14:00

För trafikanterna är ombyggnaden, som ska vara klar i höst, påtaglig då trafiken leds förbi den stora grop som grävts upp för att bygga en gång- och cykeltunnel under E4:an. Den ingår som en del tillsammans med byggandet av bland annat mitträcken och viltstängsel, i färdigställandet av den tre kilometer långa sträckan förbi Börjelslandet. 

– Just nu håller vi på att schakta för brostöden för en gc-port, vilket här är en tunnel. Det bästa med den är att det blir säkert för barn och ungdomar som kan komma till busshållplatsen utan att springa över E4:an, säger Inger Broberg Kemi, Trafikverket.

Flera tidigare utfarter tas bort och trafiken leds till en utfart i var riktning. Utfarter som inte är planfria korsningar.

– Sundomvägen som ansluter redan idag kommer att stramas till för att bli säkrare. Där kommer det att bli ordentligt med belysning. Den nya ersättningsvägen kommer att ligga lite söderut, säger Inger Broberg Kemi.

Ombyggnaden är också ett utvecklingsprojekt för att minska utsläppen av koldioxid under byggtiden. I upphandlingen är ingår att reducera koldioxidutsläppen med 50 procent jämfört med en vanlig upphandling.

– Det vi följer upp entreprenören på är transport samt vissa inköpta material, till exempel förstärkningsmaterial, säger hon.

På en plats inte långt från byggarbetsplatsen står en grön tank uppställd. Dit kan maskinerna komma och tanka HVO, vilket är ett fossilfritt drivmedel för dieselmotorer.

– Det här är ett pilotprojekt. Vi har valt att testa på drivmedel och vissa material för det är omöjligt att fokusera på hela projektet. Entreprenören har flera delar i sin plan som sammantaget med 100% HVO gör att de bedömer att de ska klara kravet, säger hon.

Det finns några till liknande projekt Sverige med fokus på 50 procent reduktion av koldioxid, varav två finns i Norrbotten. Förutom projektet i Börjelslandet finns det andra längs en sju kilometer lång sträcka mellan Kauppinen och Kiruna planerar man redan i vägplaneskedet, flera år innan byggstarten 2027, att sänka koldioxidhalten.

– Det som är roligt med det projektet i Börjelslandet är att vi är klara till hösten och då kommer vi att veta hur vi ska bli bättre på att sänka koldioxidutsläppen till nästa upphandling, säger Inger Broberg Kemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!