Thor Hättinger vinner kampen om att bygga högst torn med kapla-stavar. Marginalen är två centimeter ner till kompisen Isak Åström som får se sig besegrad vid arkitekternas monter på universitetet.
- Jag har alltid varit intresserad av att bygga saker. Mycket kapla-stavar, mycket lego, säger Thor Hättinger.
Studieuppehåll
Han är övertygad om att han kommer plugga vidare. Men det kan hända att det blir ett studieuppehåll på ett år med jobb eller något annat. Sen är det tillbaka till skolbänken.
- Jag har tre olika val. Antingen gruvingenjör eller något som har med nanofysik att göra eller marinbiolog. Ganska spridda saker och jag har lite svårt att bestämma mig, säger Thor Hättinger.
Över 1 700 gymnasieelever tog på onsdagen över Luleå tekniska universitet och lärosätet gjorde allt för att locka till sig framtida elever genom att låta dem delta i olika aktiviteter. Och det går bra för universitetet, i år antogs totalt 10 760 studenter, vilket är 1 241 fler personer än förra året. Men det finns lediga platser.
Vill fylla tomma platser
- Vi hoppas ju på att få ett jämnare flöde och fylla platserna som är tomma, säger Susanne Ljunghager, handläggare för studentrekrytering.
- Under en sådan här dag finns det möjlighet för institutionerna där luckor finns att lägga på ett extra kol, med till exempel fler aktiviteter för besökarna.
I år har det kommit fler gymnasieelever på besöksdagen än tidigare år, något som pekar
på det stora intresset för att
studera vidare.
Hanna Bergelin går ett studieförberedande program och söker ett ämne som intresserar henne. Det lutar åt någonting inom vården, läkare, sjuksköterska eller psykolog. Men allt är inte säkert. Under dagen på universitetet har hon fått sig en tankeställare.
"Man måste tänka om"
- Tidigare tänkte jag att; jag ska inte bli civilingenjör. De bara sitter och labbar och håller på med stål. Men man måste tänka om ibland, säger hon.
- Det viktigaste är att jag är intresserad av det. Så man trivs med det jag gör.