Stort intresse för fritidshus i Norrbotten

Räntehöjningar lägger sordin på villamarknaden. Men intresset för fritidshus är större än någonsin i Norrbotten.- Det är verkligen drag nu, säger fastighetsmäklaren Lars-Göran Niemi.

"Det är verk-ligen drag nu", säger fastighetsmäklaren Lars-Göran Nie- mi om det stora stugintresset.

"Det är verk-ligen drag nu", säger fastighetsmäklaren Lars-Göran Nie- mi om det stora stugintresset.

Foto: Fredric Lundqvist

LULEÅ2008-07-21 06:00
Räntehöjningarna leder troligen till att nybyggnationen av bostäder minskar. Även efterfrågan på begagnade bostäder väntas minska till följd av att räntan höjs - och därmed går priserna ned.
Stekhet marknad
Men fritidshusmarknaden
i Norrbotten är stekhet. Och där väntas inte samma avmattning på efterfrågan, enligt de fastighetsmäklare NSD har talat med.
- Visst kan en konjukturnedgång dämpa intresset, men fritidshusköparna är inte lika känsliga för räntehöjningar. Många är 40-talister som har sålt sin villa med god förjänst. De flyttar in i en lägenhet, men vill också ha en sommarstuga. Eftersom de har pengar över från villaförsäljningen behöver de sällan låna till att köpa en stuga, säger Lars-Göran Niemi, Skandiamäklarna.
Enligt honom är hela Norrbottenskusten, från Piteå till Hapa-randa, högintressant för hugade fritidshusköpare.
- Många norrmän är intresserade av att köpa stugor här eftersom priserna är relativt låga. Det är också många Malmfältsbor som vill ha en sommarstuga vid kusten. Visst är det efterfrågan på stugor vid älvar och sjöar också, men mest eftertraktade är stugor vid havet, säger Lars-Göran Niemi.
Stor tillströmning
Enligt honom har trenden att flytta ut till fritidshusområden - som exempelvis Kallviken, Hagaviken och Hertsölandet i Luleå - och bo där permanent också bidragit till att priserna på rena fritidshus har gått upp.
I Sinksundet i Luleå säljer han ett fritidshus på 60 kvadratmeter. Tillströmningen är stor till onsdagskvällens visning.
325 000 kronor är utgångspriset för stugan.
- Det är ett lågt pris för en stuga som är så här fin och har ett så här stadsnära läge. Men tomten är arrenderad och det drar ner priset, säger Lars-Göran Niemi.
En av de många hugade spekulanterna på visningen är Margareta Edlund från Luleå. Hennes dotter har en sommarstuga i Sinksundet och en stuga nära barn och barnbarn lockar.
Kan åka över dagen
- Jag har haft stuga i Överkalix, men det blev så långt att köra dit. Hit kan man åka över dagen och stugan ser ju trevlig ut, säger hon när hon går runt och inspekterar tomten och byggnaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om