Stort intresse för Attefallhus

Intresset för de bygglovsfria Attefallshusen har varit stort i Luleå. Ett 40-tal Luleåbor har gjort en anmälan.

Foto: Claudio Bresciani / TT

LULEÅ2014-09-03 19:22

Sedan den 2 juli 2014 är det tillåtet att bygga så kallade Attefallshus, det vill säga komplementbyggnad eller kompletterande bostadshus på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt, och att bygga till bostadshus med upp till 15 kvadratmeter utan att söka bygglov. Det som krävs är en anmälan.

Anna Henriksson, Luleå kommuns bygglovschef, uppger att ett 20-tal Luleåbor gjorde anmälan redan i juli i samband med lagändringen. Senare har det kommit ytterligare mellan 10 och 15 bygganmälningar. Dessutom har många ringt till stadsbyggnadskontoret för att fråga om vilka regler som gäller.

– Det krävs en anmälan till oss, inklusive ritningar och start- och slutbesked för bygget. Vi behöver också en kontrollplan och vi granskar lokaliseringen för att se att den till exempel inte stör grannar på ett oacceptabelt sätt, säger Anna Henriksson.

Inför lagändringen uttryckte byggnadsnämndens ordförande i Luleå, Kaj Hedstig, i NSD farhågor bland annat för att människor skulle bygga för andras havsutsikter och att hanteringen av Attefallshusen skulle försena vanliga bygglovsansökningar.

Anna Henriksson säger:

– Vi kontrollerar som sagt lokaliseringarna. När det gäller vanliga bygglovsansökningar så prioriteras de. Där finns det en lag på hantering inom tio veckor med möjlighet till förlängning om ytterligare tio veckor. När det gäller Attefallshus är hanteringstiden inte reglerad. Men vi har gjort så gott vi har kunnat trots semesterperiod och de helt nya förutsättningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om