Stort forskningsprojekt om Luleås tidiga historia

Luleå kommun, LTU och storindustrin satsar stort på ett forskningsprojekt om Luleås historia när staden ska fira sitt 400-årsjubileum 2021.

Luleå kommun, LTU och storindustrin satsar stort på ett forskningsprojekt när Luleå firar sitt 400 årsjubileum 2021. Om detta berättade kommunalrådet Niklas Nordström, LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, Sara Blix, SSAB, forskarna Curt Persson och Roine Viklund vid en pressträff på torsdagen.

Luleå kommun, LTU och storindustrin satsar stort på ett forskningsprojekt när Luleå firar sitt 400 årsjubileum 2021. Om detta berättade kommunalrådet Niklas Nordström, LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, Sara Blix, SSAB, forskarna Curt Persson och Roine Viklund vid en pressträff på torsdagen.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2018-12-20 14:17

Forskarna Roine Viklund och Curt Persson vid Luleå tekniska universitet kommer att hålla i projektet som syftar till att öka kunskapen om Luleås historia. Dåvarande Luleå, kyrkbyn i Gammelstad, fick stadsprivilegier 1621 av kung Gustav II Adolf men redan 1649 var man tvungen att flytta staden till dess nuvarande läge eftersom hamnen i Gammelstad grundats upp och blev obrukbar. Under århundrandena sedan dess har det hänt en hel del och det ska nu forskarna belysa i det fyraåriga projektet som kommer att pågå till och med 2022.

– Luleå har tagit steget från ett agrart bondesamhälle till ett högteknologiskt kunskapssamhälle, säger Roine Viklund, universitetslektor och forskare i teknikhistoria vid LTU.

Kunskapen om stadens historia är viktig, både för gamla och nya invånare i Luleå menar Roine Viklund.

– Vår historia påverkar oss i dag, allt är styrt av vår historia, för att människor förr i tiden gjorde på ett visst sätt. Det formar våra liv i dag, säger han.

Forskningen kommer att fokusera på två studier, industrisamhället Karlsvik och utvecklingen av den högre utbildningen i Luleå, alltifrån starten av Högre folkskoleseminariet 1907 till dagens LTU.

– Karlsvik är grunden för Luleå som industriort, där fanns en ångsåg, ett järnverk och sedan en massaindustri. SSAB hade kanske inte funnits om inte NJA hade börjat ute i Karlsvik, säger Roine Viklund.

Roine Viklund berättar att han har en personlig koppling till Karlsvik, hans farmor bodde och arbetade där, vilket gör det extra intressant för honom att fördjupa sig i industrihistorien.

Förutom resultaten av forskarnas arbete, som ska resultera i en rad vetenskapliga artiklar, ska projektet även innehålla en rad aktiviteter som riktar sig till invånarna i Luleå.

– Vi ska ha en interaktiv hemsida som visar vad vi gör. Det ska också vara möjligt för Luleåborna att skicka in sitt material, säger Roine Viklund.

Forskarna ska skriva en bok som behandlar Luleå stads historia.

– Det ska bli en riktig coffeetable-bok, med mycket bilder, kartor och text, utlovar Roine Viklund.

Roine Viklund berättar att han kontaktat Kulturskolan, tanken är att se om det kan leda till en barnteaterföreställning.

– Vi ska jobba tillsammans med länsmuseet för att få till stånd en utställning under jubileumsåret 2021, fortsätter Roine Viklund.

Projektet har en budget på 4,9 miljoner kronor varav Luleå kommun står för 3,2 miljoner kronor, LTU bidrar med 400 000 kronor, SSAB 400 000 kronor, LKAB 400 000 kronor, Facebook 400 000 kronor och Vattenfall 100 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om