I höst genomför Försvarsmakten Aurora 17, en stor försvarsmaktsövning med deltagande personal från alla vapenslagen. Mellan 19 000 och 20 000 personer kommer att medverka. Dessutom medverkar olika myndigheter med ansvar för försvaret av Sverige, både militärt och med andra förutsättningar. Bland dessa finns polisen och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).
Andra deltagare är soldater från olika andra länder, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge och USA. Bortåt tusen amerikanare ska placeras på Gotland.
Någon övning liknande denna har inte genomförts sedan 1993. Då benämndes övningen Orkan, nu heter den alltså Aurora 17.
Övningen äger rum i mellersta och södra Sverige, med tyngdpunkt på Mälardalen, Gotland och Göteborg.
– Det som skiljer den här övningen från andra är att det är en försvarsmaktsövning där alla deltar: Flygvapnet, armén, marinen, hemvärnet, säger Louise Levin som är informationschef på F21 i Luleå.
Övningar inom vapenslagen sker regelbundet och årligen, men nu ska vapenslagen och olika myndigheter samöva och visa sina färdigheter tillsammans. Riksdagen har tydligt sagt att man vill att Sverige ska markera sin stridsvilja och sina kunskaper tydligare.
– Vi är väldigt bra på det vi gör och behöver markera det tydligare, säger Louise Levin.
Övningen pågår främst under senare hälften av september månad i höst.
Soldater från F 21 kommer att stationeras runt om i södra Sverige.
– Men vi ska också sköta flygverksamheten på Luleå Kallax flygplats under tiden, påpekar Louise Levin.
Det svenska flygvapnet fortsätter att utveckla samarbetet med Finland under Aurora 17. Finländska piloter ska både agera i B-styrkan (fienden) under övningen och samverka med svenska piloter och flygstridskrafter från bland annat F 21 för att försvara Sverige.