Den länge efterfrågade upprustningen av Porsön har varit en följetong sedan 1990-talet. Det har gjorts trygghetsvandringar och tagits fram utvecklingsplaner i olika omgångar, medborgarförslag har lämnats in och det har hållits workshops och samråd med öppet hus för att Porsöborna ska få lämna in sina egna förslag och synpunkter.
I början av 2024 antogs en långsiktig utvecklingsplan för Porsön av Luleås kommunfullmäktige.
Bland de förslag som kommunen har presenterat genom åren finns det ett som Tyréns arkitektfirma ritade på beställning och som fortfarande går att ta del av på kommunens hemsida under rubriken "Porsö strandstråk: Förslag till upprustning". Det gäller strandstråket från bron över till Björkskatan ända till Porsösundet i höjd med lekplatsen och fotbollsplanen.
Arkitektfirmans förslag var en del i utvecklingsplanen för att öka trivsel och stolthet hos de boende, skapa mötesplatser samt öka tryggheten och tillgängligheten till vatten och grönska.
Förslaget innehåller detaljerade skisser på hur stranden, som idag består av vass och sly, skulle kunna förvandlas till ett mysigt parkområde med fågeltorn, en rullstolsanpassad träspång genom vassen, belysta grillplatser med sittgrupper, böljande gräsytor och en stenpir ut i fjärden med ett sittdäck av trä som med fördel skulle kunna ha ett vindskydd av glas ut mot vattnet.
Dessutom föreslogs att strandstråket skulle förlängas med en gångstig ända till Björsbyn.
2021 beslutade kommunfullmäktige att satsa 15 miljoner kronor på att rusta Porsö centrum. Samma år beviljade Boverket nästan 2,2 miljoner kronor för att Luleå kommun skulle kunna satsa på en upprustning även av strandstråket. Villkoret var att kommunen satsade lika mycket pengar.
Förra året invigdes nya Porsö centrum och samtidigt invigdes det nya strandstråket som då hade fått gatlyktor och röjts på sly.
Men vad hände med stenpiren, fågeltornet, de mysiga grillplatserna, spången genom vassen och alla andra förslag från arkitektbyrån?
NSD ställde frågan om strandstråket till Frida Berglund som är ansvarig för utvecklingsplanen vid Luleå kommun. Hon svarar på mejl att strandstråket invigdes i augusti 2023. När det gäller detaljerna hänvisar hon till Helena Sjaunja, sektionschef landskap och trafik.
Helena Sjaunja i sin tur svarar:
– Det jag kan säga är att vi hade tagit fram ett utformningsförslag med stenpir, bänkar, fågeltorn med mera, men när vi fick in anbuden så blev det för dyrt jämfört med vår budget, så vi var tvungna att banta ner omfattningen. Det är därför inte allt finns på plats om man jämför rapporten och det som är anlagt.
Peter Parnes som har kämpat för förbättringar på Porsön i 15 år är inte förvånad.
– Arkitektförslaget var jättesnyggt och fint, men det som hände var att de satte upp gatlyktor, grävde upp allting och la grus. Av resten blev det ingenting. Det bidde en tummetott, inte så att man känner åh, vad trevligt.
Han är inte imponerad.
– Att röja sly känns för mig som normalt underhåll, något man borde göra varje år.
Han är glad över nya Porsö centrum, men tvivlar på att det kommer hända något med strandområdet inom överskådlig framtid.
– Nu får väl Porsöborna vänta 40 år tills nästa gång.
Själv har han nyligen flyttat från Porsön till Kyrkbyn. Men det är av andra skäl.