I utredningen om skolstrukturen för Gammelstad och Notviken presenteras två alternativ för respektive område. Alternativen har inte värderats eller rangordnats, det kommer att göras efter samråd med vårdnadshavare och personal som kommer att ske i närtid.
Alternativ ett för Gammelstad innebär inga förändringar för Stadsöskolan eller förskolorna Storsand, Bäckhagen och Kyrkbyn. Öhemsskolan byggs ut med en ny byggnad på cirka 1500 kvadratmeter som ska ersätta de nuvarande modulerna. Nuvarande byggnad rivs delvis och byggs om. Kök och matsal anpassas. Förändringarna kräver en ny detaljplan.
Mariebergsskolan blir kvar, kök och matsal anpassas efter behov genom utbyggnad eller en ny byggnad.
Alternativ två för Gammelstad innebär att Öhemsskolan och Mariebergsskolan läggs ned och rivs och att alla elever ska gå på Stadsöskolan, från förskoleklass till årskurs 9. Stadsöskolan kommer då att ha cirka 650 elever. Det krävs utbyggnad med större utrymmen för undervisning, personalrum, elevhälsa, kök, matsal och idrottshall.
Inga förändringar för förskolorna i alternativ två. I båda alternativen föreslås att kommunen ska säkra möjligheten att bygga ut Kyrkbyns förskola med ytterligare tre avdelningar och 1500 kvadratmeter större gård. Möjligheten att bygga ut Stadsöskolan ska säkras när kommunen planerar området, om det i framtiden behövs plats för fler elever.
Alternativ ett för Notviken innebär att skolorna som finns i dag; Tuna- och Borgmästarskolan blir kvar. På Tunaskolan kommer årskurs F-3 att ha två klasser per årskurs och årskurs 4-9 kommer att ha tre klasser per årskurs. Särskolan blir kvar på Tuna. Tunaskolan byggs om med nytt kök, större matsal och personalrum. Ny idrottshall och ny multiarena. Särskolans skolgård görs större.
Borgmästarskolan blir kvar i nuvarande lokaler och får ta hela byggnaden i anspråk. Två klasser per årskurs i årskurserna F-3.
Borgmästarens och Framnäsvillans förskolor slås ihop till en förskola, som kommer att hålla till i en nybyggd förskola med sex-åtta avdelningar på tomten där Framnäsvillans förskola står. Den gamla förskolan rivs.
Kristallens förskola blir kvar, modulerna tas bort och istället byggs en ny förskola på samma plats.
Munkebergs förskola blir kvar. De två byggnaderna byggs ihop med ett gemensamt kök och matsal plus ytterligare två avdelningar. Det innebär att nuvarande gång- och cykelväg måste flyttas.
Alternativ två för Notviken innebär att alla skolelever samlas på Tunaskolan. Tunaskolan blir en skola med tre klasser i varje årskurs F-9 med cirka 700 elever plus 100 elever i särskolan. Det innebär nytt kök, större matsal, fler klassrum och personalrum samt ny eller utökad idrottshall och ny multiarena. Särskolans skolgård görs större.
Borgmästarskolan byggs om till förskola, eleverna flyttas till Tunaskolan. Borgmästarens och Framnäsvillans förskolor slås ihop till en enhet med sex-åtta avdelningar. Även kök och matsal byggs om.
Kristallens förskola blir kvar som i alternativ ett. Munkebergs förskola blir kvar på samma sätt som alternativ ett.
I båda alternativen föreslås att kommunen ska säkra plats för ytterligare en förskola på fastigheten där Munkebergsskolan låg, om det behövs i framtiden.
Alternativ ett innebär att det finns överkapacitet i de lägre årskurserna i skolan, F-3, vilket gör det möjligt att ta emot fler elever i framtiden. Alternativ två för Notviken innebär att det inte finns plats för fler skolor i framtiden.