Storsatsning mot ungdomsbrottslighet

Kriminalvården gör en stor satsning för att minska ungdomsbrottsligheten.Det var en av anledningarna till att generaldirektör Nils Öberg i går besökte ungdomsanstalten i Luleå för första gången.Och han gillade det han såg.

Vid ungdomsanstalten i Luleå finns bland annat en bollhall, som säkerhetssamordnaren Henrik Hvid visade upp.

Vid ungdomsanstalten i Luleå finns bland annat en bollhall, som säkerhetssamordnaren Henrik Hvid visade upp.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-10-05 13:27

– Här jobbar man väldigt småskaligt och resurstätt. Mycket folk nära klienterna och mycket struktur i tillvaron. Det är en av framgångsfaktorerna som göra att Luleå lyckats bra, säger Öberg, som är ute på något han kallar för en dialogresa landet runt.

– Det händer mycket inom kriminalvården och det är viktigt att berätta om detta. Jag vill också lyssna in vad som händer i verksamheten, vilka tankar och idéer som det finns. Och jag har märkt att det finns ett stort utvecklingsfokus hos personalen, inte minst här i Luleå, och det är kul.

Kriminalvården har fått två uppdrag av regeringen som man ska intensifiera arbetet med: dels män dömda för våldsbrott och dels ungdomar.

– Det satsas rejäla extraresurser på att återfallen i brott ska minska i de här två grupperna. Vi vill inte i dag säga exakt vad det kommer att kosta men det är många tiotal miljoner kronor och det är viktigt att vi gör det bra.

Runt årsskiftet räknar Nils Öberg med att en plan kan presenteras.

En kursändring som redan tagit form är att börja jobba tidigare med ungdomarna.

– När de kommer till anstalterna har de redan suttit en tid i häktet. Vissa en ganska lång tid. Sedan har de förhållandevis korta straff, de flesta sitter under ett år, varav tre till sex månader är vanligast. Då får man väldigt lite tid att göra något. Vi vill påbörja arbetet redan under den första tiden i häktet. Då finns det redan en behandling eller ett motivationsarbete påbörjat när de kommer till anstalten. På det sättet vinner man tid och förbättrar oddsen för ett bra resultat.

Utslussningen i samhället är också en viktig del.

– Det är en av våra utmaningar, att ha ett bra samarbete med samhället. När de kommer de ut ska någon annan finnas redo att fullborda vårt arbete. Vi ska kunna koppla ihop dem med kommunen, landstinget, socialtjänsten och så vidare.

Ett konkret resultat av satsningen är att anstalten i Luleå fått ytterligare en tjänst.

Ungdomsanstalten är belägen i den gamla anstaltens lokaler på Porsön, och delar utrymme med häktet. En gammal verkstad har under ett par års tid rustats upp till ett verksamhetshus. Ventilationen har bytts ut och golvet målats. Just nu byggs studierum och aktivitetsrum.

FAKTA Ungdomsanstalten i Luleå

Öppnade: 2002.

Antal platser: 9.

Antal anställda: 11.

En dag för de intagna: 7.00: uppstigning och frukost. 8.30-17.00: sysselsättning, lunch och middag. På schemat står praktiskt arbete i olika former och skola. 19.00-07.00: inlåsta på avdelningen där de bor.

Övrigt: På anstalten är det hög prioritet på idrott och hälsa. Det finns bollhall och ett litet gym, pingisbord, fotbollsplan, volleybollplan och en yta som spolas på vintern. Dessutom yogaträning som leds av personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om