Den här mandatperioden händer ingenting. Civilminister Stefan Attefall (KD) lämnade beskedet efter ett möte med landshövdingarna i Gävle i slutet av förra veckan, där Österberg var på plats.
- Han var väl inte så tydlig till oss men mellan raderna förstod vi att det troligen inte blir något före 2018. Och definitivt inte något före 2015.
Det var strax före jul som regeringens utredare Mats Sjöstrand presenterade det senaste förslaget på storregioner, som bland annat innebar att 21 länsstyrelser skulle bantas till elva. Norrbotten berördes dock inte.
- Efter hand som tiden gått utan att det kommit någon remiss så har jag förstått att det lär dröja. Regeringen är inte klar på hur den ska hantera frågan. Och sedan närmar det sig valrörelsen. Då vill man inte ha någon diskussion om residensstäder. Det vill inget parti, säger Österberg.
Många har bekymmer
Tanken på storregioner lär dock leva vidare.
- Många små länsstyrelser har bekymmer med ekonomin och något måste helt klart göras. Antingen att det tillförs mer resurser eller så en strukturförändring.
Vad tycker du själv?
- I Sjöstrands utredning föreslogs alla landsting bli kvar men inte alla länsstyrelser. Det var en svaghet i utredningen. Jag tror det är viktigt att det finns en tydlighet. Ska man ha större områden måste man också skapa större län. Men det är ingen slump att den indelning som Axel Oxenstierna gjorde på 1600-talet i stort sett hållit i flera 100 år. Det är också en stor styrka för en regering att ha ett landsting och en länsstyrelse i varje län.
Djupt engagemang
Landstingsrådet Kent Ögren har engagerat sig djupt i frågan.
- På uppmaning av departementet har vi skickat in en ansökan om att dra tillbaka ansökan om en regionförstoring med Västerbotten och delar av Västernorrland. Jag har precis skrivit under den. Men det här väcker inga dramatiska känslor hos mig. Planerna på att bilda regionkommuner där landstinget tar över ansvaret för länsstyrelsens utvecklingspengar ligger fast trots det här, och det är viktigt.
Ögren är övertygad om att storregionerna dyker upp igen.
- Alla inser att något måste göras. Det blir säkert fler utredningar som tar vid nu.
Tanken på att slå ihop län och bilda storregioner har varit på tapeten i omgångar sedan början av 2007.