Norrbottens sjukvårdsparti vill att den ska hållas i samband med nästa val för att spara pengar.
– Det är ju ett helt nytt läge som råder och då är det inte längre någon brådska, säger Kenneth Backgård, ordförande.
Han anser att valet 2018 är ett utmärkt tillfälle att hålla folkomröstningen på.
– Alla vallokaler är öppna, hela organisationen är på plats och allt finansieras av staten. Den enda merkostnaden blir för valsedlarna och det behöver inte alls bli några stora pengar. Jag tror medborgarna accepterar det också. Jag blir upprörd när Maria Stenberg går ut och säger att folkomröstningen kommer kosta 15 miljoner, säger Backgård, som varit tydlig med att partiet vill att folkomröstningen ska hållas.
– Absolut. Jag litar inte på att sista ordet är sagt om storregioner och det är bra att norrbottningarna får säga sitt.
Uppskattningen på 10–15 miljoner kronor är gjord utifrån en folkomröstning i Västerbotten, enligt landstingsrådet Maria Stenberg (S). Den ska behandlas och beslutas i februari. Någon tanke på att kombinera folkomröstningen med valet har hon inte.
– Nej, men alltså...nu får ju Kenneth Backgård faktiskt bestämma sig. Tidigare har det varit jättebråttom, helst skulle omröstningen hållas i mars. Då lovade vi att processa frågan så fort som möjligt. Det har vi gjort och det innebär att en folkomröstning sannolikt kan hållas någon gång i början av sommaren.
Alternativet är att Sjukvårdspartiet drar tillbaka kravet på folkomröstningen, menar Stenberg.
– Regeringen har släppt hela regionreformen. Frågan är politiskt död. Kenneth Backgård borde fundera på det och ta sitt ansvar.
Är det ändå en poäng att hålla en folkomröstning?
– Varför det? När blir frågan aktuell igen? Om 15 år, eller vad? Hur aktuellt är då resultatet av folkomröstningen? Säg att 40–50 procent röstar, vad ska vi göra med det? En folkomröstning är bara rådgivande och frågan har aldrig varit aktuell för beslut i landstinget, utan det vi ska folkomrösta om är en skrivelse till regeringen. Man måste ändå vara lite seriös. Som det ser ut i dag finns det ingenting som talar för att något traditionellt block kan få egen majoritet. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Liberalerna säger nej till storregioner. Frågan är alltså politiskt död.
Är det inte risk att det går för mycket prestige i detta, och att folk tycker att det blir slöseri med pengar?
– Återigen: processen är igång nu. Jag har inte mandat att gå in och ändra i den. Ska man göra någonting så ska man stoppa folkomröstningen helt. Det finns ingen proposition, det finns ingen majoritet, det finns ingenting.