Större grupper i förskolan
Det är omöjligt att spara 20 miljoner om inte barngrupperna blir större. Det klara beskedet gav skolchefen Sture Bryggman i går när besparingarna inom förskolan åter var upp till debatt.
Sju av de åtta som möttes till debatt: Yvonne Stålnacke, Karl Petersen, Sture Bryggman, Ingrid Norberg, Anita Lundman, Thomas Jönsson och Thomas Söderlund. Foto: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Det här var något som föräldrapanelen; Anita Lundman, Thomas Jönsson, Thomas Söderlund och Pierre Fransson hade synpunkter på. De ifrågasatte varför det inte utretts och varför de planerade besparingarna ska göras innan.
Märkbara effekter
- Nyinvesteringar i förskoleavdelningar kan vara en förklaring, svarade barn- och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Nordberg.
Så småningom kom debatten in på vilka effekterna kan bli på förskolorna.
- Klart att det kommer att märkas, vi har inte så mycket luft i vår verksamhet, svarade Norberg och hade förhoppningar om att det skulle innebära så lite skada som möjligt för barnen.
- Om jag skulle säga att det inte kommer att märkas, så ljuger jag.
Apropå kommunalrådet Karl Petersens löfte att försöka behålla 17 barn per grupp, svarade Lundman:
Stora barngrupper
- Det är mer än 17 barn redan i dag på vissa avdelningar.
En faktum som fler föräldrar vittnade om. Det handlade om 21 och 22 barn.
- Medelvärdet ligger på 15,8 per avdelning, svarade Bryggman och betonade att rektorerna avgör hur grupperna ser ut.
Anita Lundman pekade på att stressen ökar bland barnen när grupperna blir större. Något som föräldrarna räknar med då 15-timmarsbarnen bara räknas som halvtid.
- Vi vill inte ha den utvecklingen. Vi vill leva upp till det vi sagt 17 barn per grupp, svarade Petersen.
Thomas Söderlund påpekade att förslaget med 15-timmarsbarnen gör det mer svårplanerat för rektorerna.
- De signaler jag fått från rektorerna är att det blir enklare att öka till 18 barn per grupp.
Namnlistor
Pierre Fransson frågade om det inte gick att spara inom administrationen. På det svarade skolchefen att det redan sparats tio miljoner där under fyra och ett halvt år.
- Det är oetiskt att spara på de allra minsta. Vi låter barnen bekosta det vi kan betala själva som sport och kultur, konstaterade Fransson och fick applåder.
Under mötets gång överlämnades åtskilliga namninsamlingslistor mot besparingarna till kommunalrådet.
- Så småningom ska vi räkna dem. Jag började räkna men slutade vid tusen, sade han och berömde engagemanget bland föräldrarna och beklagade att debatten handlade så mycket om siffror.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!