Större barnkullar innebär mer löss

Skolorna har varit igång en vecka och lusepidemin har redan satt igång. Att lusutbrotten kommer under hösten och våren vid terminsstart av skolor och förskolor är inget ovanligt.

Viktigt att luskamma barn varje dag under lussäsongen.

Viktigt att luskamma barn varje dag under lussäsongen.

Foto: Jenny Stridsman

LULEÅ2018-08-30 14:24

På apoteket Viken i Luleå har de inte märkt av att lussäsongen satt igång ordentligt ännu. Eva-Maria Flobrandt-Wiik som är receptarie berättar att hösten är den värsta lussäsongen, men att de även på senare tid observerat att lusperioden varar hela året vissa år. Vad det beror på vet hon inte.

Har lössen blivit mer resistent mot lusmedel?

– Nej, det har det inte, ett lusmedel torkar ut och kväver lusen och det kan den inte vara resistent mot. Däremot brukar vi säga att man ska låta medlet sitta kvar i ca en timma för att man ska få bort allt, och vara säker på att de hinner verka.

Har antalet människor som får löss ökat?

– Nej det skulle jag inte säga. Sen har det också att göra med om det är stora kullar av barn vid en viss ålder, då är det självklart att det är fler som får det. Däremot kan jag tycka att det inte är lika skamligt att få löss nu för tiden. Förr förknippade man löss med hygien, nu vet man att det inte är så. Lössen bryr sig inte vem det är de hoppar på.

För att upptäcka lössen och behandla dem i tid ska man kamma både barnen och sig själv under hela lussäsongen. Det ska man även göra efter en lusbehandling för att få bort de som dött och för att se om någon överlevt.

– Sedan är det alltid bra att meddela skolan om ens barn får löss, så man kan stoppa spridningen snabbare, säger hon.

Huvudlöss finns i håret och nära hårbotten. De kan göra att det kliar i hårbotten. Huvudlössen sprids genom kontakt hår mot hår. Du kan upptäcka löss genom att kamma igenom håret över ett vitt underlag. Det finns flera behandlingar du kan pröva själv för att bli av med huvudlöss.

Löss trivs visserligen bäst under sommaren men sprids bättre under skolans terminer vilket betyder att det ofta blir fler som får ohyran tidigt på hösten. Därför hålls i början av hösten också en nationell avlusningshelg.

Om lössen har behandlats ordentligt enligt bruksanvisningen behöver barnet inte vara hemma. Det är bra att meddela barnomsorgen eller skolan om barnet har fått löss.

Vem som helst kan få huvudlöss. Det har ingenting med hygien att göra. Huvudlössen sprider inte någon sjukdom.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om