De handgjorda skyltarna på väg till Arcushallen anger endast Stormöte. Inte vilka som arrangerar. De invigda vet. Andra behöver kanske inte veta. Det laestadianska stormötet i Arcushallen söker inte uppmärksamhet, har inte kallat pressen.
Vi möts av viss skeptism. Luleå Fridsförbund, som arrangerar mötet, verkar inte ha tänkt på kontakten med medier. Eller brytt sig? Eller så är de brända utifrån tidigare erfarenheter?
Erling Wälivaara, 72, före detta riksdagsman för Kristdemokraterna och numera pensionär, tar sig tid. Under sommarmötet har han i uppgift att tolka.
Varför är ni så diskreta?
– Är vi? Kanske har vi missat kontakten med medier.
Kan det ligga något i att ni vill vara i fred?
– Nej, absolut inte. Vår uppgift är precis som det sägs i Bibeln: Gå ut i världen och för vidare budskapet. Vi ska inte alls gömma oss i något hörn. Men det kanske är ett förbiseende att vi inte kallat pressen.
Ni verkar inte gärna söka uppmärksamhet. Stämmer det?
– Jag tror att vi i vissa fall känt oss brända. Det har hänt att vi känt oss missförstådda och att det spridits förutfattade åsikter om oss, till exempel att vi inte accepterar Tornedalen Pride. Alla människor, oavsett sexuell läggning, är lika mycket värda. Men också att andra i sina ögon accepterar oss som lika mycket värda.
Så för sommarmötet är det inte aktuellt med att fördöma Tornedalen Pride?
– Nej, vad har vi för någon anledning att göra det? Om man tror på Bibelns lära om att Jesus Kristus dog för alla människor, så dog han för dem likaväl som för oss. Inför honom och inför Gud är vi inte alls annorlunda.
Vilka är de förutfattade meningarna om er?
– Vissa menar att vi är mörkermän, när vi lyfter fram vad Bibeln säger. Men vad var det som gjorde att det skapades två kön? Big Bang? När vi har svaret på den frågan kanske vi kan avskaffa Gud, men absolut inte förr.
Vad skiljer vanliga bönemöten från sommarmöten?
– Det som skiljer är att vi träffar så oerhört många fler vänner. Människor som vi kanske bara träffar en gång om året. Det är en fin andlig gemenskap. Ingenting skiljer vad gäller innehåll. Bibeln är alltid vår grund. Däremot kan vissa inbjudna predikanter prägla predikningar utifrån vissa strömningar som är viktiga för dem. På så kan vi dela funderingar och bekymmer.
I politiken pratas det om framtidspartier. Kanske tillhör framtiden också den laestadianska rörelsen. Åttio procent av sommarmötets deltagare är under 40 år. Och springet av barnsben i Arcushallen är det minsann inget fel på.
– Vi går en ljus framtid till mötes, skrattar Erling Wälivaara.
Han tycker att de har blivit bra mottagna i Luleå. Men trots att det laestadianska sommarmötet är en bra affär för Luleå, har inget kommunalråd besökt dem.
Sommarmötet samlade deltagare från olika länder; Finland, USA Tyskland, Kina, Etiopien, Zimbabwe med flera.
– Många är studenter i Luleå och har funnit sitt andliga hem hos oss, avslutar Erling Wälivaara.