S gjorde ett uselt val i Luleå 2018, förlorade cirka 11 procentenheter och stannade på 37,5 procent i väljarstöd. En tuff svekdebatt i skolfrågan följde och drygt ett år senare avgick dåvarande kommunalråd Niklas Nordström under dramatiska former, medan Luleåborna väntade på svar som aldrig kom.
När efterträdaren Lenita Ericson klev av sin post i vredesmod hösten 2020 framträdde bilden av ett parti i kris.
Carina Sammeli, som hade lämnat politiken och ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden för att arbeta som projektledare hos Trafikverket, kände plötsligt att tiden var mogen för en politisk comeback.
– Dagarna innan Lenita slutade funderade jag på vad jag ville göra med mitt liv. Jag läste alla debattartiklar och vad som skrevs om S i tidningarna, började bry mig igen. Sen förstod jag att jag skulle få frågan av partiet.
Hur mådde S och fullmäktigegruppen då?
– Det var ett splittrat parti, med olika falanger. Skattebetalarna fick bilden av ett kaos, där folk hoppade av och skrek på varandra, och det kändes varken bra för S eller för Luleå som kommun.
– Men jag var inte en del av skyttegravskriget, utan jag valdes enhälligt och kände ett starkt stöd. Partiet hade en insikt om att de inte hade råd att bråka mer, säger Sammeli.
Inför uppdraget som kommunalråd pratade hon mycket med Nordström och Ericson, som båda beskrev hur utsatt jobbet var.
– För att inte även jag skulle hamna i en "katapultstol" och försvinna inom ett år, behövde jag jobba på ett annat sätt.
Även stämningen i fullmäktige var frostig, i och med den valtekniska samverkan som S ingick med M som innebar sänkta arvoden för partierna i opposition.
– Det var en resa för min egen grupp men också apropå relationen med övriga gruppledare. Jag ville skapa lugn och ro, se till att få en rimlig arbetssituation igen.
Du tillträdde mitt under pandemin. Vilka var de svåraste utmaningarna?
– Jag kom in i en helt digital värld, och då blev det extra svårt att bygga upp nya bra relationer. Därför la jag mycket tid på Teams-samtal med gruppledarna och många tjänstepersoner.
Samtidigt kom industriboomen. Under hennes första veckor som kommunalråd presenterade LKAB sina enorma satsningar på omställningen, motsvarande 400 miljarder kronor (!).
– Redan dagen efter jag valdes, hörde H2 Green Steel av sig. Något hände som var betydligt större än Luleå, och det blev tydligt att vi inte vet hur man gör när händelser får så stor dignitet. Dessutom fanns kritik från det lokala näringslivet gentemot kommunen.
2021 hamnade Luleå på plats 260 av 290 i Svenskt näringslivs rankning, och Sammeli inser att relationen med kommunens företagare måste förbättras.
– Inte minst miljö- och byggnadskontoret har gjort en jätteresa kring detta. Sen handlar detta om kulturförändringar, och de tar tid. Men vi gör alltifrån att utbilda medarbetarna till att bjuda in till fler träffar med företagarna.
Största fokus för henne har varit de gröna industrietableringarna – LKAB:s industripark Reemap och gruvjättens nya malmhamn, spanska gödselfabriken Fertiberia, Talga Graphenes anodtillverkning på Hertsöfältet och muddringsprojektet Malmporten.
– En glädjens dag när LKAB valde Luleå för Reemap, precis som att SSAB ska bygga ett nytt stålverk här. En möjlighet både för världens klimat och för Luleå och länet i stort.
Men trängseleffekter har uppstått på Svartön, när det gäller järnvägsförbindelser och annan infrastruktur, och det stormade i Luleå hamn när vd Henrik Vuorinen plötsligt avgick i fjol.
– Ingen har sagt till mig att det är omöjligt att lösa hamnsituationen men det är väldigt komplicerat. Hamnen har varit uppe hos mig tusen gånger, där olika i tjänsteorganisationen har velat att jag ska ”döma av” och stoppa projekt. Hade jag gjort så från början, hade vi inte haft Reemap nu.
Trots nyindustrialiseringen har befolkningssiffrorna stannat av, och kommunens attraktionskraft kan ifrågasättas.
– Vi behöver jobben och bostäderna men också en attraktiv livskvalitet. Luleå behöver ett nytt steg i kulturen. Kanske en opera? säger Sammeli.
Skolfrågan har plågat S ända sedan hon satt som BUN-ordförande. I folkomröstningen var det en förkrossande majoritet som röstade för att stoppa Framtidens skola, och kommunalrådet är självkritisk.
– Uppenbart att människor inte gillade vår tidigare skolpolitik. Det vi sa efter folkomröstningen var att vi måste avbryta allt och föra en bättre dialog, och det tänker vi fortsätta med.
I valmanifestet lyfts frågor som ett rättvist skolsystem, en tryggare stad och mer meningsfull fritid för unga. Däremot nämns inte äldreomsorgen, historiskt en av partiets hjärtefrågor, och tidigare vallöften om slopade delade turer är glömda.
– Enligt Kommunal är inte delade turer det stora problemet. Det finns personal i hemtjänsten som tycker om att jobba morgon och kväll, och vara lediga mitt på dagen. Men personalförsörjningen är en av våra största utmaningar, säger Sammeli och lyfter andra åtgärder, som att personalen ska kunna vidareutbilda sig till undersköterska under arbetstid.
Mitt i industriboomen står Sverige också inför en vinter med skenande el- och materielpriser, stigande räntor och en annalkande lågkonjunktur.
– Det blir jobbigt för många företag. Jag är nästan säker på att en del industrietableringar kommer att frysas, men vi har ändå gigantiska möjligheter. Största risken är huruvida alla tidsplaner håller.
Även det parlamentariska läget i riksdagen är högst osäkert. Sammeli har sin statsministerkandidat klar men valutgången kan bli en annan.
– Vi kanske vaknar den 12 september och så har de brunblåa majoritet. Det kan påverka Luleå. Borgerliga regeringar har aldrig tyckt att infrastruktursatsningar i norra Sverige är viktiga. Har vi kvar Norrbotniabanan eller Malmporten då? Ett stort orosmoln.
Vilka partier vill S samverka med efter valet i Luleå?
– Man ska inte fördela pälsen innan man har skjutit björnen. Vi ber om att få fortsatt styra, även om jag inte tror att vi når upp till 50 procent. Men jag för inte samtal med något parti innan vi har haft ett val.
Samtidigt säger Sammeli att V och MP ligger henne närmast politiskt.
– De är mina andrahandsalternativ om jag inte skulle rösta på mitt eget parti. Men vi måste också sy ihop en politisk ledning som fungerar.