Storbråk om åldersgräns i skateboardparken

Nya åldersregler skapar ramaskri på kommunens skateboard-anläggningSteelpark. Barn under tio år hänvisas till enbart förmiddagar för att ge erfarna åkare mer möjlighet att åka. Herman, 5, får inte åka alls längre.

STOPP. En storm av kritik har väckts sedan yngre har utestängts från kommunens aktivtetspark Steelpark. En av dem är Herman Slättholm, 5, som inte alls får vara där längre.

STOPP. En storm av kritik har väckts sedan yngre har utestängts från kommunens aktivtetspark Steelpark. En av dem är Herman Slättholm, 5, som inte alls får vara där längre.

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ2014-07-19 08:00

För tre år sedan invigdes Luleå kommuns skateboard-anläggning Steel park på Örnäset. Parken har sedan dess blivit populär även för bmx-, inlines- och kickbikeåkare i alla åldrar. Men nu har fritidsförvaltningen bestämt sig för att dela in möjligheten att åka för olika åldrar under dagen. Detta efter klagomål från Luleå extremsportklubb som anser att de små barnen är i vägen för de äldre, mer erfarna åkarna.

I förvaltningens nya regler är alla under tio år hänvisade att åka innan klockan tolv på dagarna. Efter sju på kvällen får bara åkare över 13 år åka. Barn under sex år får inte vistas i parken alls.

Detta har skapat ett ramaskri bland yngre åkare och deras föräldrar. Under de senaste veckorna har förvaltningen fått ta emot en stor mängd klagomål. Dessutom har det skapat stor missämja bland åkarna på parken. Yngre har känt sig hotade av äldre som ifrågasätter deras ålder.

Tina Slättholm och sonen Herman, 5 år, blev förvånade och besvikna över de nya reglerna. De har besökt parken minst en gång i veckan, ofta mer. Och då har de kört hela vägen från hemmet på Björkskatan.

– Jag blev verkligen jättebesviken, det känns verkligen inte som det här ligger i tiden? Jag har tittat hur det här överensstämmer med Luleå kommuns värdegrund, säger Tina Slättholm.

– Herman tycker det är minst lika roligt att titta på de stora grabbarna när de åker. När man är i stallet eller på Ormberget eller var som helst så får man ju samsas.

Enligt Tina Slättholm så började Herman åka slalom redan i fyraårsåldern och hon skulle aldrig komma på tanken på åldersgräns i skidbacken.

– Då var det ändå flera som var yngre än honom. Och de kan ju inte föra sin talan direkt. För mig klingar det här illa.

Hon vädjar till fritidsförvaltningen att ändra på de nya reglerna. Hon har själv inte upplevt att det varit någon allvarlig incident när hon varit på Steelpark med sonen.

– Kanske man istället skulle kunna ha så de yngre fick vara här två dagar i veckan i alla fall, säger hon.

– De måste ju få en chans. Det är ju så fint här och kul. Han älskar att vara här.

Fritidsförvaltningen har valt att ha åldersgränserna på försök under sommaren. Men Tina Slättholm hoppas att de försvinner snabbt.

– Ålder, sexualitet och kön inte betyda något här. Samhället ser ju inte ut så här uppstyrt någon annanstans. Man kan ju ha förståelse för att de bättre åkarna vill ha lite elittid ibland. Men i skolan har det också visat sig att i ålderblandade grupper så utvecklas man mer när de är tillsammans.

Reaktioner på de nya åldersreglerna

"På invigningen sade bland annat Yvonne Stålnacke att det var en park för ALLA åldrar. Döm av min förvåning när vi får höra och läsa att det satt upp åldersgräns och regler på denna park"

"Det fanns barn där som också var snabba på att ifrågasätta åldern på min brorson då han inte alls såg ut att var 10 år enligt dom. Så han blev ledsen över det. Samma barn frågade en annan mamma hur gamla hennes barn var, men hon svarade att det hade inte dom med att göra... Så jag ser en risk i dessa åldersgränser då det inte finns ansvariga som håller koll på vem som har vilken ålder. Är det barn som ska leka polis och må dåligt?"

" Min uppfattning är att de nya reglerna bara skapar dålig stämning och förstör glädjen med parken. Varför kan inte alla samsas som på de flesta andra ställen i kommunen."

"Att alla barn under 9 år kan besöka parken mellan 8-12 varje dag innebär att många barn i den ålderskategorin utestängs från en kommunaktivitet som skall var tillgänglig för alla oavsett ålder, ekonomisk status eller familjesituation. Hur har man egentligen tänkt?"

"Hur kul är det när en ambitiös åttaåring får höra: Du får inte åka här. Gå, annars kommer polisen? Min grabb fick höra detta och blev ganska modstulen. Det bygger inte upp direkt varken gruppgemenskap eller förtroende för de äldre åkarna precis."

"Jag har kollat upp på webben på ett 30-tal olika svenska kommunala parker innan jag gav upp och bara hittade en enda (!) skrivning om ålder på åkare."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om