Stora skillnader i ledighet

Det är stora skillnader i hur Luleås skolor hanterar ledighet.I gymnasieskolan får ingen ledigt.I grundskolan - alla som söker.

Hanna Jakobsson, 16, Helén Jakobsson, 18,  Caroline Kohkoinen, 16, och Mimmi Lindquist, 16, går samhällsprogrammet ekonomi. De tycker att det är okej att gymnasieskolan i Luleå i princip inte ger eleverna ledigt under terminen.FOTO: Elisabeth Hedman

Hanna Jakobsson, 16, Helén Jakobsson, 18, Caroline Kohkoinen, 16, och Mimmi Lindquist, 16, går samhällsprogrammet ekonomi. De tycker att det är okej att gymnasieskolan i Luleå i princip inte ger eleverna ledigt under terminen.FOTO: Elisabeth Hedman

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2009-03-27 06:00
I Boden fick en kvinna avslag när hon sökte 15 dagars ledighet för sina två barn i årskurserna ett och två.
Barnens lärare beviljade ledigheten men rektor och för- och grundskolechefen avslog ansökan med motiveringen att det inte fanns "synnerliga skäl" för ledigheten.
Tio dagar per år
I Luleå får läraren bevilja ledighet för enskilda angelägenheter sammanlagt högst tio skoldagar under ett läsår, men högst tre dagar
i följd. Om det finns synnerliga skäl får rektor bevilja längre ledighet
I Luleå grundskola verkar det vara ovanligt att inte få ledigt, antingen det eller så är det ingen som sökt längre ledigheter.
Skolchefen, Sture Bryggman, säger att det under hans fem år som chef inte finns ett enda fall där en ledighetsansökan avslagits.
Eva Wennberg, för- och grundskolechef , säger att hon aldrig ens fått en fråga om längre ledighet på sitt bord.
De grundskolerektorer som NSD talat med säger att de aldrig avstyrkt en ansökan om ledighet.
- Vi går igenom hela skolsituationen för eleven. Men lärandet sker överallt och vissa ledigheter kan gynna eleven, säger Lena Martinsson, rektor i Björkskataskolan.
-Det är inte vanligt att man söker ledigt, men vi har en generös inställning. Vi förutsätter att elever tar med sig material och läxor. Om någon åker till ett annat land får de redovisa när de kommer hem, säger Urban Nordh, rektor i Furuparksskolan.
Hård hållning
I Luleå gymnasieby, däremot, ger man i princip inga ledigheter. Principen har dock nyligen mjukats upp.
Förutsättningen är att eleven inte har någon ogiltig frånvaro och låg frånvaro överhuvudtaget. Eleven ska också bedömas klara sina studier bra.
- Den hårda hållningen kändes inte bra i vissa fall. Men den ogiltiga frånvaron ska vara noll, säger Stefan Wikén, rektor för naturvetenskapliga programmet.
För ens eget bästa
Hanna Jakobsson, 16, tycker att det ibland är dåligt att gymnasieskolan har så hårda regler för att få ledigt. Men hon har också förståelse för dem.
- Vissa jobbar inte i skolan och har inte godkända betyg. Då kan man ju inte vara borta. Man förstår ju att lärarna vill att man ska klara skolan och att det är för ens eget bästa, säger hon.
Ledighet
En skolpliktig elev får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Rektorn bestämmer får bevilja sådan ledighet sammanlagt högst tio skoldagar under ett läsår.
Om det finns synnerliga skäl, får styrelsen bevilja längre ledighet än som följer av andra stycket.
Källa: Grundskoleförordningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om