Stora risker för de som skickas tillbaka

I Afghanistan kan säkerheten inte garanteras för någon, allra minst för de som saknar familj och socialt nätverk. Det menar Kajsa Johansson från biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén.

Luleå2017-04-04 06:45

Förra månaden väntade 18 500 ensamkommande i Sverige på beslut om sina asylansökningar, enligt Migrationsverket. De som skickas tillbaka går en osäker framtid till mötes.

Kajsa Johansson berättar att det inom den närmaste framtiden väntas stora strömmar av människor som har levt på flykt till Afghanistan. Ungefär 600 000 är från Pakistan. Dessutom är omkring 500 000 människor på flykt inom det egna landet. Till detta kommer alla som har blivit utvisade från länder i Europa.

De flesta hamnar i huvudstaden Kabul.

– Det är ju dit som de flesta flygen går. Där finns också de institutioner som åtminstone på papperet ska ta emot de som anländer, säger Kajsa Johansson.

Enligt henne är det ytterst oklart hur de som kommer till Kabul ska kunna etablera sig någon annanstans i landet.

Afghanistan som stat kan i dag inte garantera säkerhet och drägliga levnadsvillkor ens för sin befintliga befolkning, påpekar hon.

– Myndigheter finns i Afghanistan, men de är väldigt svaga. Sociala trygghetssystem i Afghanistan hänger helt på en människas släkt och familj.

Hon fortsätter:

– Vi från Afghanistankommittén är noga med att lyfta fram det som har blivit bättre i Afghanistan. I dag finns det fler skolor och bättre sjukvård än tidigare. Men att det skulle finnas försörjningsmöjligheter för de som återvänder, som Migrationsverket påstår, det är att ta ett alltför stort steg.

Kajsa Johansson tycker att det är helt orealistiskt att tala om någon säkerhetsgaranti för de unga, i huvudsak män, som skickas tillbaka från bland annat Sverige, menar hon.

Den som reser tillbaka frivilligt, kan få ekonomiskt stöd för återetablering. Det motsvarar 30 000 kronor för en person över 18 år. Men pengarna kan enligt Kajsa Johansson bli ytterligare en riskfaktor för de som återvänder. Pengarna betalas ut kontant vid ett tillfälle och att öppna ett bankkonto i Afghanistan är för många helt omöjligt. Risken finns att kriminella får kännedom om vilka som får pengarna.

– Inte ens i Sverige skulle väl någon vilja gå runt med 30 000 kronor på fickan.

Enligt uppgift kan det också dröja flera månader innan stödet betalas ut.

Kajsa Johansson tillägger:

– Svenska myndigheter är väl medvetna om riskerna i Afghanistan. Ingen svensk medborgare skulle någonsin skickas till den osäkerheten. Men det görs skillnad på människor och människor,

Strider i hela landet

I december slog Migrationsverket fast att säkerhetsläget i Afghanistan hade försämrats.

Talibanrörelsens motstånd räknas nu som konventionellt krig och dess mål är att upprätta en stat styrd av sharialagar.

Alla provinser berörs av striderna och antalet civila offer har ökat.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om