Stora förändringar väntar sjukvården i sparpaket

Omfattande förändringar väntar sjukhusen när landstingets nya sparpaket släpps på fredagen. Nu höjs röster för att såväl regional utveckling som administration också ska betala priset för krisen.

KRAV. Liberalernas gruppledare Jens Sundström vill se förslag på ett stort sparpaket där även verksamheter utanför sjukvården är med och betalar priset för krisen.

KRAV. Liberalernas gruppledare Jens Sundström vill se förslag på ett stort sparpaket där även verksamheter utanför sjukvården är med och betalar priset för krisen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-10-13 21:34

– Jag är helt övertygad om att vi måste prioritera det som är utanför sjukvården också. Regional utveckling måste få mindre medel och även i administrationen måste det skäras. Alla måste vara med och spara. Annars blir det ohållbart, säger Liberalernas gruppledare Jens Sundström, som hoppas på ett tungt sparpaket.

– Det måste ha tillräcklig volym och vara så tydligt att det kan verkställas.

Centerpartiet vill tillsätta en extern konsult som utan pardon gör om organisationen.

– Jag brukar dra parallellen till SSAB-krisen i början av 1980-talet när SSAB tog in Björn Wahlström och Ulf af Trolle, som mer eller mindre räddade företaget. Men de var så hatade att de behövde säkerhetsvakter för att visa sig på verket. Det är svårt när man själv är djupt inne i något att se vad som ska göras och att orka genomföra det. Det behövs nya ögon, säger landstingsledamoten Nils-Olov Lindfors.

Det är bara den högsta ledningen, politiker och tjänstemän, som vet hur förslaget ser ut. Information till oppositionen och anställda inom hela landstinget släpps på fredag förmiddag.

Sparpaketet kommer inte som någon överraskning. Det har under hösten talats om strukturförändringar på sjukhusen, alltså att verksamheter ska läggas ned på vissa sjukhus och koncentreras till andra.

Något som landstingsdirektör Veronika Sundström bekräftat – och fortfarande står fast vid.

– Det handlar inte om att lägga ned sjukhus utan om att göra om arbetsfördelningen mellan sjukhus, hälsocentraler och tandvården. Det vi kommer med är ett förslag till inriktningsbeslut. Sedan räknar vi med att återkomma med ett konkret beslutsunderlag till styrelsen.

Sundström vill dock inte ge några detaljer. NSD har talat med källor som spekulerar i att verksamhet som ögon, öron och ortopedi kan koncentreras till Sunderby sjukhus. Problemet är att sjukhuset redan är för trångt.

Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson befarar att länssjukhusen avlövas allt mer.

– Jag har hört rykten om att Kiruna sjukhus kan drabbas. Men jag vet inte. Jag hoppas innerligt att man har ett färdigt förslag med en helhetslösning och tar i detta ordentligt i stället för att fortsätta kapa lite här och där, säger Karlsson.

– Det är ett förslag till inriktningsbeslut för helheten, säger Veronika Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om