Stor risk för olyckor

De öppna schakten i den gamla försvarsanläggningen på Mjölkuddsberget kommer att stå öppna tills vidare. Ägaren Stadsberget i Luleå AB har inte försett schakten med luckor utan i stället överklagat byggnadsnämndens åläggande.

Schakten ska enligt lag ha luckor.

Schakten ska enligt lag ha luckor.

Foto: simon eliasson

LULEÅ2009-08-07 06:00
Byggnadsnämnden i Luleå har i ett föreläggande den 27 oktober 2008 ålagt Stadsberget i Luleå AB att senast fyra veckor efter att beslutet delgivits förse de öppna schakten med låsbara luckor för att förhindra olyckor.
Vite på 50 000 kronor
Vid underlåtelse att vidta åtgärden ålades bolaget att betala vite på 50 000 kronor och sedan samma belopp för varje period om en månad från den första tidsfristen om åläggandet inte fullgörs. Beslutet skulle enligt byggnadsnämnden gälla omedelbart utan hinder av laga kraft.
- Schakten ska enligt lag ha luckor. Det är inget som byggnadsnämnden har hittat på utan det är lagstadgat.
- Barn leker på berget och det kan hända olyckor. Hundar och andra djur kan också ramla ner i schakten utan möjlighet att ta sig upp igen, säger Sirpa Jakobsson, vice ordförande i byggnadsnämnden.
Har överklagat
Stadsberget i Luleå AB har inte försett schakten med luckor. I stället har bolaget överklagat byggnadsnämndens beslut till länsstyrelsen som ännu inte avgjort ärendet. Däremot har länsrätten avslagit byggnadsnämndens yrkande om vite med hänvisning till att det handlar om ett löpande vite som överklagats och inte vunnit laga kraft.
NSD har sökt företrädare för Stadsberget i Luleå AB utan att lyckas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om