Stor risk för en sur överraskning i augusti

Det positiva – det finns fortfarande surströmming kvar i butikernas lager. Det negativa – den lär knappast räcka till.

Sara Lindbäck-Hedberg och Helena Lejon på Ica Kvantum meddelar att det fortfarande finns gott om surströmmingsburkar från i fjol. Det lär dock behövas påfyllning för att täcka behovet som kommer i augusti.

Sara Lindbäck-Hedberg och Helena Lejon på Ica Kvantum meddelar att det fortfarande finns gott om surströmmingsburkar från i fjol. Det lär dock behövas påfyllning för att täcka behovet som kommer i augusti.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-06-04 19:00

Vi har i två tidigare artiklar berättat om att fiskarna efter Norrlandskusten bara får upp en bråkdel av den strömming som behövs. I veckan har nyheten snappats upp av andra medier och samma rapporter kommer – det är tunt med strömming.

Sara Lindbäck-Hedberg är fiskansvarig på Ica Kvantum i Luleå och de har haft svårt att få tag på färsk strömming. I deras surströmmingshylla finns det däremot många olika varianter och tillgången på fisk i burk är i alla fall god. Här är det inte kris – inte än.

– Vi klarar oss, vi står inte utan. Men man kanske inte ska vänta till augusti med att köpa, säger Sara Lindbäck-Hedberg.

Ica Kvantum sålde inte lika många burkar i fjol, förmodligen för att många surströmmingsfester ställdes in, och därför är lagret av fjolårets ganska bra.

– Den brukar ju också anses vara godast, säger Helena Lejon, färskvaruansvarig på Ica Kvantum.

Men räcker den för deras kunder om det inte fylls på med årets upplaga? Det är frågan. När värmen nu kommit ökar försäljningen och om det dessutom finns risk att det blir brist kan försäljningen ta fart ordentligt. En butik utan surströmming samma vecka som premiären riskerar att bli en tämligen sur upplevelse.

– Ja, självklart skulle det bli livat, säger Helena Lejon och skrattar.

En manlig kund bryter in i samtalet och vill tillägga att strömmingsbristen beror på de industritrålare som tar upp stora mängder fisk. Det är tydligt att frågan engagerar. Ingrid och Kjell Engman tar det hela med ro. De är inga storkonsumenter och fjolårets fungerar bra för dem.

– Den brukar ju vara bättre, säger Kjell Engman.

Skulle det bli totalhaveri med leveransen kommer Ingrid Engman inte bryta ihop.

– Jag äter hellre lax och fiskpinnar, konstaterar hon.

Annika Engström äter bara vid premiären och vill helst ha årets surströmming. Burkar som börjat inta fotbollsform är inget hon vill veta av. Men om den förvarats i kyla, då funkar det.

– Min son har redan aviserat att vi ska äta fjolårets, säger hon.

Willys i Södra hamn har två pallar kvar av fjolårets. Det är ungefär som det brukar och årets måste till för att täcka behovet. Att fiskbristen uppmärksammas kan få försäljningen att öka snabbt på det som finns kvar.

– Absolut. Ibland blir det som hypnos, det såg vi för ett år sedan då folk började hamstra mat för att de trodde att den skulle ta slut, säger Urban Winther, butikschef på Willys i Södra hamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!