Den senaste veckan har ett antal personer, anställda som chefer inom olika verksamheter hos Region Norrbotten, hört av sig och berättat om den omställning som nu genomförs inom regionen. Pandemin har försenat processen och fortfarande är det för många ovisst vad som händer efter den sista mars.
En chef med många tjänsteår inom regionen, beskriver en situation där många chefsförordnanden har löpt ut för flera månader sedan och bara förlängts en eller två månader i taget.
– Ingen av oss vet någonting. Det är jättebesvärligt och man tappar arbetsglädjen helt.
Chefen anser att bristen på information från ledningen är total, samtidigt som oron är stor även längre ned i organisationen.
– Hur ska jag kunna göra ett bra jobb som chef gentemot mina anställda och gentemot min division inom regionen? Jag har tappat förtroende för ledningen och jag vet faktiskt inte om jag orkar fortsätta.
En annan chef konstaterar att den enda information som faktiskt finns är den konsultrapport som kom i höstas. "Vi inom chefsleden inte fått någon information alls. Vi är hänvisade till Anna-Stinas veckobrev. Vi kan inte svara på några frågor från vår personal och allting känns så oseriöst så det saknar motstycke".
Personen uppger att många anställda har lämnat regionen på grund av den rådande situationen.
Gemensamt för flera av personerna som har hört av sig är att ingen av dem säger sig våga träda fram och öppet uttrycka sina åsikter. De är rädda för repressalier och beskriver en tystnadskultur där ingen vågar ifrågasätta ledningen.
Fackförbundet Ledarna organiserar ett 150-tal anställda chefer på olika nivåer inom regionen. Eva-Marie Fellermark är representant inom Region Norrbotten och känner väl till medlemmarnas oro. Hon blir bekymrad när hon får höra att anställda inte skulle våga säga vad de tycker.
– Det är inte en kultur jag har upplevt att vi har inom regionen. Men jag tar det på allvar. Vi jobbar i en offentlig verksamhet och då ska man inte behöva vara rädd för att exempelvis kontakta media.
En del av kritiken handlar om själva tidpunkten för omställningen, som ska genomföras mitt i en pågående pandemi.
– Det är väldigt ansträngande för våra medlemmar som i den position de besitter ska ge stöd till sina medarbetare, samtidigt som vi har den största pandemin i modern tid, säger Eva-Marie Fellermark och påpekar också att det finns en del i övrigt att önska när det gäller ledningens information till medarbetarna.
Dan-Christer Nilsson är vice ordförande i fackförbundet Vision Region Norrbotten, som också organiserar berörda chefer. Han anser också att informationen är bristfällig, trots den pågående dialogen mellan arbetsgivare och fack.
– Vi har inga besked om numerären än, hur många som berörs av uppsägning. Medlemmarna väntar på besked om vilka som ska söka om sina tjänster, många har bara tillfälliga förordnande. Tjänstekatalogen, som skulle vara klar den 15 februari, är försenad.
Han är inne på att regionledningen borde ha stoppat omställningen och beslutat om att återuppta den i ett senare skede, med tanke på pandemin.
– Nu har man ju bestämt att den ska pågå parallellt och det har ju medfört att informationen inte fungerat så bra. Det i sin tur skapar spekulation och oro. Ledningen borde ha insett från början att pandemin skulle ta all tid och kraft.