Stor oro inför flytt

Lillstrandsskolan på Hertsön är en lärmiljö för barn med adhd och social problematik. Rektor Margie Söderqvist beskriver nu situationen på skolan som ohållbar med inslag av hot och våld.- Vi ska flytta till en annan lokal. Eleverna är oroliga och visar det genom att agera, säger hon.

I en annan miljö. Margie Söderqvist är rektor också för Skurholmens förskola. Här läser hon en saga för Axel Hannerfors, 3, Max Högnelid, 5 och Joel Forsström, 5 år.FOTO: Bengt-Åke Persson

I en annan miljö. Margie Söderqvist är rektor också för Skurholmens förskola. Här läser hon en saga för Axel Hannerfors, 3, Max Högnelid, 5 och Joel Forsström, 5 år.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-10-17 06:00
I torsdags anmälde rektor Margie Söderqvist ett fall av hot och våld mot personal till Arbetsmiljöverket. En elev hade bland annat slagit en personal på låret med en golvlampa och slängt en racket mot personal. Det är bara ett av många liknande fall under den senaste tiden.
- Lillstrandsskolans verksamhet ska flyttas och integreras i en vanlig grundskola. Det skapar oro både hos elever och personal. I kombination med att personalen inte får tillräckligt med stöd från socialen inträffar mycket hot och våld mot personal och elever, säger Söderqvist.
Miljö vid sidan om
Lillstrandsskolan är inrymd i vårdcentralsbyggnaden på Hertsön. Verksamheten har funnits i åtta år. Här går totalt sju elever från år fyra till år nio. De flesta är högstadieelever. Antalet personal är fyra - två lärare, en socialpedagog och en fritidspedagog.
- Det är en miljö lite vid sidan om för barn som inte mår bra av för mycket stimuli. Det ska vara en bra verksamhet med stödjande resurser runt om.
- Nu ska alla lärmiljöer integreras i vanliga grundskolan. Vi ska vara på plats i en ny lokal när vårterminen börjar, säger Margie Söderqvist.
Gör riskbedömning
Anledningen till att eleverna går på Lillstrandsskolan är att de inte klarade av att gå i den vanliga grundskolan. Nu ska de alltså tillbaka till den.
Margie Söderqvist påpekar att hon tillsammans med personalen, centrala stödteamet, barn- och ungdomsförvaltningen och en ansvarig för arbetsmiljöfrågor håller på med en riskbedömning och handlingsplan gällande flytten.
- Vi ska försöka göra det så bra som möjligt för eleverna men oron är stor hos både dem och deras föräldrar, säger hon.
Margie Söderqvist påpekar att Lillstrandsskolans personal har jobbat länge med den speciella problematiken och har en gedigen kompetens. Men de behöver mer stöd från det sociala.
- Personalen behöver mer hjälp av socialen med oro- och beteendeproblematiken. Det behövs mer kunskap om hur man beter sig.
Föräldrarna behöver mer stöd
- Socialen har jättefina program som personalen behöver få tillgång till.
Också föräldrarna behöver mer stöd.
- Ju tidigare problemen upptäcks desto bättre. Ge föräldrarna stöd i föräldraskapet redan i förskolan. De här barnen kräver så otroligt mycket, säger Margie Söderqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om