Anna-Sofia Kulluvaara flyttade till Pajala från Sundsvall för tre år sedan. Hon hade fått jobb som kommunens kost- och hygienchef.
- Jag ansvarar för maten i förskolan, skolan och inom äldreomsorgen och för städningen i kommunala lokaler.
När vi träffar henne kommer hon från Tärendö där hon har haft utvecklingssamtal med en anställd i ett kök.
- Jag är glad och stolt över att vi har tillagningskök på många ställen i kommunen. Förutom Pajala centralort så lagas det mat i Junosuando, Tärendö och Korpilombolo. Jag planerar och näringsberäknar maten.
Värdinna och kock
I våras öppnade hon Miners Pub i Lapland River Hotel som ägs och drivs av krögaren Per-Arne Ylipää och Mitt lilla kök, en restaurang för bokningar, i en grannfastighet som också ägs av honom.
- De två ställena är min hobby. Mat är mitt största intresse och nu får jag utlopp för det. Att komma till Mitt lilla kök ska vara som att komma hem till mig på fin middag. Det ska kännas personligt. Jag är värdinna och den som lagar maten, kvalitetsmat.
Hon ger exempel på en meny - den som ett sällskap från Norra Skogsägarna fick avnjuta när de bokade middag: Renrostbiff med mandelpotatiskaka och vinbärssås. Hemgjord lakritsglass med hjortrongino.
Anpassar menyn
Anna-Sofia går in för att anpassa menyn efter det sällskap som bokar middagen. Det var ingen slump att "skogsfolket" bjöds på mat lagad på råvaror från skogen: ren och hjortron.
- Samtidigt försöker jag erbjuda Pajalaborna något nytt. Nästan alla här har älgkött hemma i frysen och då kan jag bjuda på kalvstek istället. Det fanns inte kalvkött i butikerna när jag flyttade hit men nu har de börjat ta hem det.
Till kvalitetsmaten erbjuder Anna-Sofia kvalitetsviner. Mitt lilla kök har en egen vinleverantör.
- Jag är sambo med Per-Arne Ylipää och hans bror Björn som arbetar i Grythyttan hjälper mig med vinerna. Han ger förslag på bra viner till bra priser.
Musik till
Musik är en tredje viktig ingrediens i matupplevelsen i Mitt lilla kök.
- Till en italiensk meny kan det bli lättare operettmusik och om det kommer ett älgjaktlag så kanske det blir Raj Raj Bands musik.
Restaurangen har 24 platser men tillstånd för 30. Sällskapen som kommer har för det mesta varit på mellan 20 och 30 personer. Anna-Sofia är nöjd med tillströmningen.
- Det har hänt att jag ordnat middag för sällskap som har haft konferens på hotellet också.
Rejäl pubmat
Miners Pub ligger i foajén till Lapland River Hotel.
- Det är en naturlig samlingsplats och där erbjuder vi vällagad, rejäl pubmat med god dryck. Vi har till exempel en jättegod hamburgare med vår egen dressing och bröd från bageriet i Korpilombolo. Och vi har ett brett ölsortiment och vin på glas av många olika sorter, inte bara "husets vin".
Anna-Sofia Kulluvaara berättar att hon startade puben och restaurangen för att hon hade för mycket fritid.
- Jag har inte många vänner här, säger hon.
Ny framtidstro
Människor i hennes ålder är lägst representerade i Pajala kommun. Det beror på att så många unga har flyttat. Tills nu. Beslutet om gruvdrift i Kaunisvaara har ökat framtidstron markant. Unga vill stanna i sin hembygd och tillströmningen av människor ökar allmänt.
- När jag kom för tre år sedan så tänkte Pajalaborna negativt om sin ort och människor tyckte till exempel att det var väldigt konstigt att jag hade valt att flytta hit alldeles ensam. Jag trivdes jättebra på en gång men jag skulle inte ha vågat starta bolaget med puben och restaurangen om det inte hade varit för gruvan.
Varm glädje
Anna-Sofia är uppvuxen i Älvsbyn men hennes föräldrar härstammar från finska Tornedalen - Pello respektive Ylitornio. Hon har aldrig känt sig så hemma som hon gör nu.
- Här är det många som känner igen namnet Kulluvaara och vet vem min pappa och andra i hans släkt är. I Älvsbyn var vi "den finska familjen".
Hon berättar om ett stort matintresse i hela sin familj och att mycket handlar om att laga god mat och duka vackert när familjemedlemmarna strålar samman.
- Mamma har varit hemkunskapslärare och hållit matlagningskurser i 20 års tid. Mat är glädje och ett bra sätt att umgås för oss. I Mitt lilla kök vill jag förmedla den varma glädjen kring måltiden, säger hon.