På måndagen meddelade Region Norrbotten att man infört ett anställningsstopp. Under de närmsta åren måste regionen minska sina kostnader med 700 miljoner kronor, personalkostnader är en av regionens största utgifter som även ökat mest under de senaste åren. Under 2018 hade regionen personalkostnader för 4,1 miljarder kronor, en ökning med drygt 100 miljoner jämfört med året innan.
– Vi måste göra en genomlysning av personalen, bakgrunden är att antalet anställda inom stab och administration har ökat de senaste åren, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Anställningsstoppet rör hela verksamheten. Regiondirektören kan ge dispens för nyanställningar inom stab och administration. För att anställa vårdpersonal måste divisionschefen ge dispens.
– Vi centraliserar beslut om anställning. Personalkostnaderna är stora inom Region Norrbotten och anställningsstoppet är en viktig signal.
Enligt Region Norrbotten kommer anställningsstoppet inte innebära att det blir svårare för regionen att anställa vårdpersonal.
– Vi är i stort behov av vårdpersonal, den enda skillnaden är att anställningen måste godkännas av en divisionschef, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Förhoppningen är att anställningsstoppet inte ska öka behovet av hyrpersonal. Under 2018 uppgick kostnader för hyrpersonal 329 miljoner kronor, en ökning med 32 miljoner kronor jämfört med året innan.
– Ambitionen är ju att vi ska ha vår egen personal, anställningstoppen kommer inte innebära att vi inte anställer fler sjuksköterskor till exempel. Det innebär bara att vi får en bättre översikt av anställningarna.
Anställningsstoppet som infördes på måndagsmorgonen kommer att gälla tillsvidare, genomlysningen kommer att påbörjas under hösten.
– Det gäller för oss att få kontroll på kostnadsutvecklingen och göra mer för de resurser vi kommer att ha. Nya arbetssätt och metoder är nödvändiga att införa, säger regiondirektören.
Kan genomlysningen resultera i nedskärningar av personal?– Det vet vi först när vi gjort genomlysningen, det är för tidigt att spekulera i uppsägningar i nuläget, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.