Stopp för sjöfylleri
LULEÅ. Kustbevakningen har fått större möjligheter att ingripa mot fylleri till sjöss. Ändå kan onyktra på sjön fortfarande andas ut eftersom det saknas promillegräns för sjöfylleri.- Det känns konstigt och märkligt, säger Robin Olofsson på kustbevakningen i Luleå.
Stopp var det här. Från och med i går har kustbevakningen mandat att ta prover på misstänkta sjöfyllerister. Dessvärre saknas lagstiftning för promillegräns, utrustning och utbildning så i praktiken är lagen ännu inte tillämpbar. Foto: FREDRIC LUNDQVIST
Foto: Fredric Lundqvist
- Det känns konstigt och märkligt, säger Robin Olofsson på kustbevakningen i Luleå.
Ny lag
I går trädde en ny lag i kraft som ska underlätta för kustbevakning och Tullverk i kampen mot sjöfylleri (se faktaruta). Det finns dock inte bara ett utan flera aber med den nya lagen.
Regering och riksdag har ännu inte beslutat om någon promillegräns för sjöfylleri.
Frågan bereds fortfarande i regeringskansliet.
- Det hade ju varit logiskt om det i samband med den nya lagen också funnits vilka gränser för sjöfylleri som ska gälla. Nu känns det mest konstigt och märkligt, säger Robin Olofsson som NSD träffade tillsammans med Olof Pettersson och Andreas Josbrandt vid kustbevakningens båt 306 i Strömören på tisdagen.
Väntar på besked
- Det hade ju varit så enkelt för oss med gränsvärden och även för de som kör båtarna. Det är faktiskt litet synd att det inte är klart tillsammans med den nya lagen. Nu väntar vi bara på klara besked från riksdagen.
Personalen, tolv personer, har dessutom inte fått utbildning eller de rätta instrumenten för att ta nykterprov.
- Nykterhetskontroller kan vi börja ta först efter att vi har fått utbildning och instrumenten. Nu får vi göra som tidigare att be polisen komma om vi misstänker att presonen är onykter.
Till vintern räknar dock kustbevakningen med att vara igång med nykterhetskontroller.
Sållningsinstrument
- Då ska vi kunna kontrollera skoterförare och de som kör på isvägarna. Då har vi fått de sållningsinstrument som visar om föraren ligger över eller under 0,2 promille - de som vi testar får blåsa i en så kallad evidencer. Då får vi det exakta utandningsvärdet.
Kustbevakningen har under den senaste tiden fått en ny vattenskoter. Den ska användas både vid framtida nykterhetskontroller men också vid sjöräddning.
- Vi hinner snabbt ikapp båten och kontrollerar att de inte byter förare, det händer ibland. Om de bytt förare så kan de säga att det var den som var nykter som körde. Fast skotern är också ovärdelig vid sjöräddning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!