Stökig oas mitt i Luleå

Stadsparken är en grön oas i hjärtat av Luleå. Men många har hört av sig till NSD och säger att det så kallade a-laget stör och skrämmer bort "vanligt folk".- Det är ett problem. Men vi kan inte vara i Stadsparken hela tiden, säger Håkan Ershammar, polisen.

Foto:

LULEÅ2008-07-25 06:00
Luleå kommuns parkförvaltning håller Stadsparken lummig och fylld av blomsterprakt. Under sommaren spelas barnteaterföreställningar och lunchmusik på parkens scen.
Stökigt och störande
Men många människor hör av sig till NSD och menar att det så kallade a-laget, missbrukare som har parken som samlingsplats, håller på att ta över.
Barnfamiljer och äldre törs inte vistas i Stadsparken på grund av stökiga och störande a-lagare, enligt många samstämmiga uppgifter.
Det är polisens uppgift att hålla ordning på gator och torg och polispatruller gör ingripanden mot berusade personer i Stadsparken så gott som dagligen. Under onsdagen fick polisen rycka ut när det uppstod ett bråk mellan ett tiotal berusade personer och på torsdagen omhändertogs minst en person enligt lob, lagen om berusade personer.
Kan inte förbjuda
- Vi har det högt i prioritet att hålla offentliga miljöer säkra och trygga för människor att vistas i. Två patruller arbetar ute i Luleå under dygnets alla timmar. Men det dyker upp akuta ärenden och andra arbetsuppgifter som gör att vi inte alltid kan vara på plats i Stadsparken så fort det är stökigt, säger Håkan Ershammar, chef för ordningspolisen i Luleå.
Beslagtar alkohol
Enligt honom kan man inte driva ut a-laget ur Stadsparken.
- De som stör kan vi avvisa eller ta omhand och de som är så berusade att de utgör en fara för sig själv och andra tar vi in. Men vi kan inte förbjuda människor att besöka parken, säger han.
Håkan Ershammar menar att det effektivaste för att hålla lugnt i parken är att beslagta alkohol från dem som sitter där och dricker.
- Det råder alkoholförbud på offentlig plats så vi har rätt att ta öl, cider eller vad det nu är som man dricker. Det brukar ha avskräckande effekt, säger han.
Håkan Ershammar tror inte att det finns fler a-lagare nu än tidigare i Luleå eller att de är stökigare än förut.
- Det sker ju tyvärr en viss nyrekrytering. Varje år ser vi att nya personer dras in i de här kretsarna. Men samtidigt försvinner en del. Så det är nog ganska konstant, säger han.
Enligt kommunalrådet Karl Petersen (s) är fler aktiviteter det bästa receptet för att göra Stadsparken till en trevlig plats för alla att vistas på.
Planer på café
- Det finns planer på att öppna ett sommarcafé i Stadsparken. Det tror jag skulle bli bra. Ju fler människor som lockas till parken med olika aktiviteter desto bättre blir det. Det får inte bli så att en grupp tar över parken. Den är till för alla, både Luleåbor och turister, säger han.
- Jag tror inte att det är rätt väg att gå. Det skulle bara flytta problemet någon annanstans, säger Karl Petersen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om