Stöd för unga offer

Att någon blir utsatt för oprovocerat våld under en löningshelg hör till vanligheterna. Många gånger slutar natten på akuten på Sunderby sjukhus.- De brukar komma in efter stängning, mellan tre och fem på morgonen, säger Dan Nilsson om fredagar och lördagar.

Sjuksköterskan vid akuten i Sunderbyn, Dan Nilsson, visar vad en punkterad lunga kan leda till. Jenny Nilsson Vestola och Ida-Maria Lundin Nordqvist har aldrig bevittnat en misshandel och hoppas slippa göra det även i framtiden. FOTO: Kurt Engström

Sjuksköterskan vid akuten i Sunderbyn, Dan Nilsson, visar vad en punkterad lunga kan leda till. Jenny Nilsson Vestola och Ida-Maria Lundin Nordqvist har aldrig bevittnat en misshandel och hoppas slippa göra det även i framtiden. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2009-11-20 06:00
I kvarteret Örnen i Gymnasiebyn har ett stödcentrum för unga brottsoffer och vittnen inrättats. Kamratstödjare ska hjälpa offer och eventuella vittnen genom hela rättsprocessen.
På plats vid invigningen fanns kommunalrådet Karl Petersen (S). Han sade bland annat:
- Den som utsatts för brott kan inte bara gå vidare, säger han och berättade om stölden av ett ekolod från hans båt som stod uppställd i Lövskär.
Kränkning
Något som ledde till att han sålde båten. Enligt honom är inte avsaknaden av saker det som tär:
- Värst är känslan av att ha blivit kränkt.
För unga som utsatts för brott är det därför viktigt att ha någon omkring sig som stöttar. Därför välkomnade han satsningen på ett stödcentrum och avslutade med orden "be careful out there".
Under dagen visade även personal från akutmottagningen vilka följderna kan bli av ett knyt-
nävsslag eller en spark.
Vad ett knäckt revben kan leda till eller om det uppstår en blödning i hjärnan.
Sedan mars kan Luleåbor mellan 15-18 år bli dömda till konsekvensbesök. Det handlar om samtal om det inträffade, visning av den film som eleverna fick se, besök på akutmottagningen samt i vissa fall i fängelse.
22 personer har genomgått denna, varav 20 dömda för misshandel. Ytterligare ett 20-tal står i kö.
Knytnävarna
Bland unga handlar våldet främst om knytnävsslag, men akutpersonalen stöter även på grövre som knivhuggna och skottskadade.
- Folk blir som tokiga när de får pengar. Det här är en bild som polisen också känner igen, säger Dan Nilsson.
Han prisar också skolans temadag som förhoppningsvis ger en tankeställare om vilka konsekvenserna kan bli, både för offer och våldsverkare.
Vid de flesta fallen av misshandel är alkohol eller andra droger inblandade.
- Tjejerna har blivit fler. De har tagit över det manliga beteendet. Tyvärr, säger kollegan Ulf Åhlander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om