Stockholm nästa

Han är orsaken till att Erika Josbrandt, 30, lämnar Luleåpolitiken. Stefan Svanström, 36, politisk sakkunig i regeringen, är kristdemokraternas gruppledares nya kärlek.

Foto:

LULEÅ2008-09-26 06:00
Det var vid en pressinformation under torsdagsförmiddagen i Stadshuset som Erika Josbrandt berättade om sitt beslut att starta ett nytt liv.
Hon anförde två skäl till flytten till Stockholm.
- Mitt beslut grundar sig på lika delar privata som yrkesmässiga skäl. Jag vill ha balans i tillvaron.
I riksdagen
Erika Josbrandt tillträder i november en tjänst som organisationssekreterare för kristdemokraterna. Hennes arbetsplats blir i riksdagen.
- Jag ska bland annat arbeta med utbildningsfrågor.
Fast det tyngsta skälet är att Erika Josbrandt funnit kärleken i form av Stefan Svanström, politiskt sakkunnig hos hos kommun och finansmarknadsminister Mats Odell.
- Jag har kluvna känslor inför flytten, men det är ingen hemlighet att jag spenderat mycket tid i Stockholm, säger Erika Josbrandt och skrattar.
Gruppledare och ombudsman
Erika Josbrandt valdes efter valet för två år sedan till gruppledare efter Conny Sundström, 64, som haft posten i åtta år. Hon har också arbetat deltid som ombudsman för kristdemokraterna i Norrbotten.
Vid gårdagens pressinformation deltog också Conny Sundström och Eugen Karlsson, ordförande för kristdemokraterna i Luleå. Sundström blir nu nygammal gruppledare i fullmäktige.
- Jag har varit glad över att Erika varit gruppledare och hade hoppats på en 30-årsperiod för henne. Fast jag har ju misstänkt att det skulle gå så här. Erika har ju en möjlighet till karriär. Hon har betytt mycket för kristdemokraterna här.
När Sundström berömde sin efterträdare - och företrädare - brast det för Erika Josbrandt, hon började gråta.
- Conny ska ha all heder av sitt bemötande efter valet. Han har hållit en mycket god ton mot mig.
Tillfälligt uppdrag
Sundström blir alltså ny gruppordförande. Nästa namn på listan är Birgit Stöckel, en profilerad landstingspolitiker, som normalt tar kristdemokraternas andra plats i fullmäktige. Eftersom hon är engagerad i landstingspolitiken så kan det också bli så att Magnus Westerstrand kan bli aktuell för en ordinarie plats i fullmäktige.
Conny Sundström ser i alla fall sitt nya uppdrag som tillfälligt, maximalt till nästa val om två år.
Ny vår i höst
Erika Josbrandt har haft några tuffa år bakom sig. Hon har drabbats av sjukdomar och berättade om sina vedermödor i NSD i våras. Hösten 2007 beskrev hon som sin jobbigaste tid i livet.
Nu går hon mot en ny vår - hösten 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om