Stjärnor och planeter med den nyaste tekniken

LULEÅ. Vid Teknikens hus 20-årsjubileum i går invigdes det nya planetariet.Den tidigare kulan med hål i var utbytt mot en modern projektor.

Teknikens hus nya projektor visa stjärnbilder. Den kan också visa närbilder av planeter, kometer och meteorskurar.                          FOTO: Göran Ström

Teknikens hus nya projektor visa stjärnbilder. Den kan också visa närbilder av planeter, kometer och meteorskurar. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2008-05-24 06:00
I går var det kalas på Teknikens hus. Elever från hela länet visade sina visioner om hållbar utveckling och inbjudna gäster kom med paket.
Ann-Gerd Eriksson, Teknikens hus, var stjärnvisare och i premiärvisningen i planetariet fanns bland annat Carl Kempe på plats. Han är ordförande i Kempestiftelsen, som gjort investeringen möjlig.
Projektor för två miljoner
De två miljoner kronor som Digistar-projektorn kostat fick Teknikens hus i vintras för att kunna vara installerad till 20-årsjubileet.
- Vi har följt Teknikens hus i 20 år huset är värdefullt för att skapa intresse för teknik och naturvetenskap. Det låga intresset för detta är ett problem för Luleå tekniska universitet och andra universitet. Teknikens hus skapar en möjlighet att leka sig till ett teknikintresse i tidiga år.
Sen talar Carl Kempe om att naturvetare straffas i betygssystemet och det hörs att han är engagerad.
- När jag gick i skolan fick vi extra poäng för matematik, fysik och svenska. Det är fel att man nu, främst i gymnasieskolan, kan plocka enkla poäng för att få upp sina betyg. Betygsystemet måste förändras. Eleverna måste inse att de måste jobba sig till kunskap. Det kommer inte gratis.
Medicinsk teknik
AnnMarie Israelsson, grundare av Teknikens hus, fanns också på plats på husets bemärkelsedag.
- Det är fantastiskt att det har bibehålligt sin attraktionskraft i 20 år. Hoppas bara att det får fortsatt stöd för att följa med i teknikutvecklingen. Det måste man göra om det inte ska bli ett museum.
20-åringen fick presenter också. Av Ragnhild och Caesar Wibergs stiftelse vid Luleå tekniska universitet, 600.000 kronor under de närmaste tre åren. SSAB skänkte 100 000 kronor och presentbordet var fullt av vackra blommor.
Men på AnnMarie Israelssons önskelista finns en utställning med medicinsk teknik. Den önska har hon gemensam med Olle Nordberg, verksamhetschef. Men då kanske en utbyggnad krävs.
- God idéer och fantasin finns. Det är bara medel som behövs, säger Nordström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om