Stenvalls tar upp kampen för sänkt hastighet på Brändövägen igen

Flera olyckor har inträffat längs Brändövägen och tre försök har gjorts för att få sänkt hastighet. Alla har fått nobben. Men efter den tragiska dödsolyckan förra helgen överväger sågen att göra ett nytt försök.
– Jag tror fasen vi ska ta upp det igen, säger Folke Stenvall, vd Stenvalls Trä AB.

Efter helgens dödsolycka överväger Stenvalls AB som driver sågverket på Brändön att ta upp frågan om hastighetssänkning igen. Flera försök har gjorts genom åren, men har fått nobben av Länsstyrelsen Norrbotten.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2024-10-25 17:00

De senaste tio åren har åtta olyckor där personer skadats inträffat längs Brändövägen. Förra helgen inträffade den allvarligaste olyckan hittills på sträckan då tre unga män dog och en ung kvinna skadades svårt. 

Sedan 2013 har tre försök gjorts att få hastigheten sänkt på vägen. 2018 gjordes en namninsamling som skickades till Länsstyrelsen som avgör frågan. Kravet var en omedelbar sänkning till 50 kilometer i timmen, bland annat då det saknas gångvägar och vägren.

Trafikverket är remissinstans och deras åsikt är tungt vägande. De skrev 2018 att en hastighetssänkning till 50 kilometer i timmen skulle bli ”svårförståelig för fordonsföraren” och att det ”skulle kunna medföra en falsk trygghet för de oskyddade trafikanterna på sträckan”.

undefined
Ett förslag har varit att införa 30 km/h över bron och 50 längs hela sträckan, men det har fått nobben av Trafikverket.

2019 inkom ytterligare en ansökan, men där fanns inget specifikt önskemål om hastighetssänkning. Däremot fanns en farhåga om att en dödsolycka skulle kunna inträffa. Samma anmälare har även skickat ett nytt mejl i söndags, efter att tre unga män omkommit i en trafikolycka, med en ny uppmaning till Länsstyrelsen att agera.

Även Stenvalls Trä som sedan 2013 driver sågen i Brändön har försökt få till förändringar på vägen. Familjeföretaget från Sikfors tog över sågen i Brändön under våren 2013. Två månader senare, i juli, dog en 50-årig man längs Brändövägen efter att ha kört av vägen med sin motorcykel.

I oktober 2022 inkom Stenvalls med ett förslag om hastighetsbegränsning till 50 kilometer/timme längs delar av Brändövägen.

– Vi har gjort försök, jag tror även att tidigare ägare har gjort försök, säger Folke Stenvall, vd på företaget.

Sågen har verksamhet på båda sidor om Brändövägen och det händer att truckar och traktorer korsar vägen. Personal passerar även vägen till fots och Folke Stenvall beskriver det som ett arbetsmiljöproblem. I förslaget påpekades även att det saknas belysning längs vägen. Trafikverket uppmanade Länsstyrelsen att inte bevilja sänkt hastighet igen – med samma argument som tidigare. En inriktning som Trafikverket håller fast vid.

– Jag såg Trafikverket på nyheterna nu senast och de är väldigt tydliga med att det är en 80-väg, säger Folke Stenvall.

Men han har samtidigt haft svårt att förstå argumentet till att det ska förbli 80 på vägen. Även om inte alla följer den sänkta hastigheten så skulle det kanske innebära att fler håller ned farten.

– Lagstiftningen, när det gäller arbetsmiljön, är tydlig: Vi ska göra allt vi kan för att undvika en olycka. Vi har sett den här vägen som en risk, då ska vi göra allt vi kan för att minimera den, säger Folke Stenvall och fortsätter:

– Jag tror fasen vi ska ta upp det igen.

undefined
Folke Stenvall, vd Stenvalls AB.

Trafikverket har yrkat på avslag i dessa ansökningar av flera skäl, bland annat att man som förare har ett stort ansvar att anpassa sin hastighet till rådande omständigheter.

– Riskerna som finns på platsen är tydliga och då har man som förare en skyldighet att anpassa farten, säger Felicia Danielsson på Trafikverket.

Det är trafikingenjörer på Trafikverket som gör bedömningarna och Felicia Danielsson kan inte svara på om de bara bedömer innehållet i ansökan eller om de kan komma med förslag på ytterligare trafiksäkerhetsåtgärder.

– Skulle det ha kommit andra förslag än sänkt hastighet så skulle de kunna bedömas.

 Olycksorsaken bakom helgens olycka är inte fastställd ännu.

undefined
Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Som en del av Trafikverkets nollvision för dödsolyckor genomförs alltid en djupstudie när sådana inträffar. Olycksutredaren var på plats i Brändön under onsdagen, vilket Norrbottens-Kuriren berättat om, för att utreda olycksplatsen.

– Då tittar man på om det finns några brister, finns det något vi skulle kunna förändra för att göra trafikmiljön bättre. Sedan fattas inga beslut i utredningarna utan de lämnas vidare till planeringsavdelningen för att se vad som är möjligt att göra och vad det finns pengar till.

Räcket efter bron mot Brändön har förstörts i olyckan och kommer att behöva bytas ut. Räcket som sådant kan också ha spelat en roll i olycksförloppet, enligt olycksutredaren Annica Nilsson på Trafikverket. Om bilen träffat vägräcket i slutet av bron där det minskar i höjd.

– Då är det svårt för räcket att fylla sin funktion, säger Nilsson till Norrbottens-Kuriren.

undefined
Trafikverket genomför en olycksutredning som kan ge förslag på hur vägsträckan kan göras säkrare, om ett sådant behov finns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!