Sten Bergströms klimatsmarta råd

Luleå. Vad händer med klimatet och vad betyder det för Sverige? Den frågan försökte Sten Bergström, tidigare forskningschef vid SMHI, besvara under onsdagen i Kulturens hus.

Sten Bergströms råd till vanligt folk som vill försöka bidra till att minska utsläppen av koldioxid är att tänka över vardagsbesluten. Exempelvis att oftare lämna bilen hemma eller samåka.FOTO: Stina Spetth

Sten Bergströms råd till vanligt folk som vill försöka bidra till att minska utsläppen av koldioxid är att tänka över vardagsbesluten. Exempelvis att oftare lämna bilen hemma eller samåka.FOTO: Stina Spetth

Foto: Stina Spetth

Luleå2008-12-12 06:00
Han började med att konstatera att klimatfrågan fått ett fantastiskt genombrott senare år och att hans hopp till USA ökat efter presidentskiftet.
Att vattennivåhöjningar kommer att ske står klart. Likaså att det kommer att bli varmare på jorden. Förklaringen till det är att atmosfärens sammansättning förändras, beroende på utsläpp av koldioxid.
- Förra vintern var den näst varmaste på 150 år, konstaterar Sten Bergström och visar på stora delar av östra Sverige.
Huvudproblemet
Europas politiker har kommit fram till att det är OK om det blir två grader varmare. Ett mål som Bergström tvivlar på kommer att klaras.
- Då måste vi få till tvärnit på våra utsläpp, säger han och betonare att huvudproblemet är den stadiga ökningen av koldioxidutsläppen.
Därför tror han inte heller att det går att stoppa den globala uppvärmningen, däremot dämpa den. Ett varmare klimat välkomnas av många, men det kan få förödande konsekvenser för vattenförsörjningen.
- Det kommer att bli orättvist fördelade vattenresurser, säger han och tillägger att forskare är överens om att det kommer att bli blötare i norr, samtidigt som Medelhavsområdet får stora problem.
Klart står också att havsnivåerna stiger med tre millimeter per år.
Utsläppen leder till mer nederbörd, intensivare skyfall och översvämningar främst i västra Sverige.
Oroshärdar
Förkärleken att bygga vid vatten är något som Bergström ogillar, bland annat i områden med rasrisk.
- Vi håller på att bygga fast oss, tål inga klimatförändringar, säger han och ger exempel på andra oroshärdar kring Mälaren och Vänern.
Vattenkraften pekar han ut som en vinnare då nederbörden kommer att öka. Däremot skulle han vilja att kraftbolagen ser över dammsäkerheten.
Han avslutade med att konstatera att de stora problemen inte finns här, utan i de riktigt stora städerna som är belägna vid flodmynningar. Med skyskrapor som är byggda nära havsnivån.
Ett måste, enligt honom, är att visa respekt för vädersvängningar. Dessutom att öka säkerhetsmarginalerna vid infrastruktursatsningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om