– Det är många som drar sig för att engagera sig och för att ställa upp som politiker. Känslan är att man nästan måste vara en övermänniska, säger Charlotta Söderberg, som arbetar vid Luleå tekniska universitet och är 24Norrbottens valexpert.
Hon har följt NSD:s omfattande granskning av de norrbottningar som kandiderar till politiska poster. NSD har avslöjat att många av dem är dömda för brott, i vissa fall grova. Många har också stora skulder hos kronofogden.
– Det är rimligt att man ställer krav på dessa personer. De har ett stort ansvar. De ska hantera skattepengar och de ska göra svåra avväganden i viktiga frågor. Det finns små utrymmen för misstag och både väljarnas och medias minne är långt. Det är så här klimatet ser ut i dag, säger hon.
Charlotta Söderberg tänker bland annat på den chokladbit som socialdemokraten Mona Sahlin köpte och betalade med statens kontokort.
– Det krävdes flera år i karantän innan hon var på banan igen. Faktum är att den där tobleronen spökar fortfarande. Jag kan tycka att den affären fick lite för stora proportioner. Samtidigt ställs det högre krav på höga politiker. Och allt bottnar i en förtroendefråga, hur man handskas med offentliga pengar.
Helt kört behöver det inte vara bara för att man trampat i klaveret.
– Det handlar lite om hur man gör avbön också, säger Charlotta Söderberg, och nämner socialdemokraten Jan O Karlsson, som hamnade i hetluften efter att han kallat USA:s president George W Bush för "den där jävla Texasgubben".
– Han gjorde en hel pudel som räddade kvar honom på ministerjobbet.
Charlotta Söderberg säger vidare att det är stor skillnad på vilket misstag en politiker gjort.
– Handlar det om ett enskilt misstag, en enskild dålig affär som gör att man drar på sig en stor skuld så är det ju något som alla människor kan drabbas av. Däremot om det är satt i system säger det kanske något om personen. Har man en rörig personlig ekonomi så kan man misstänka att den personen skulle ha svårt att handskas försiktigt med offentliga medel också. Samma sak med brott. Har man försökt fiffla och komma undan med det är det allvarligare än om man exempelvis...ja, kört för fort.
Partierna är i de flesta fall bra på att granska sina kandidater i förväg, menar Charlotta Söderberg.
– På riksplanet gör man fullt tillräckligt, även om det funnits fall när det kommit fram oegentligheter. Som när Reinfeldt miste flera ministrar för att de anlitat svart städhjälp. På det lokala planet vet jag faktiskt inte. Men i de flesta fall är ju personerna välkända. Det krävs ofta ett långsiktigt arbete och ett socialt kapital innan man är aktuell för förtroendeuppdrag.
Carola Lidén, Centerpartiets gruppledare i Luleå kommun, menar att man har bra koll på sina kandidater.
– Det finns vissa kriterier som man måste leva upp till och alla skriver på en kandidatsförsäkran. Där går vi inte in på exempelvis om man har skatteskulder men däremot grövre brott, om man suttit i fängelse. Det är viktigt att man är öppen och ärlig med sin bakgrund. Samtidigt är det så att politiker är vanliga människor som gör misstag. Ingen är ofelbar. Vilka konsekvenserna ska bli, det måste man avgöra i varje enskilt fall, säger Carola Lidén.
Charlotta Söderberg tror att samhället mister många duktiga politiker på grund av den press som finns.
– De som begått ett misstag väljer nog i många fall att inte engagera sig, även om det finns en rimlig förklaring. Vi riskerar att mista många kompetenta personer.