Det är i en debattartikel publicerad på DN Debatt som statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) skriver att regeringen kommer att analysera om det finns statliga myndigheter man kan flytta från Stockholms län till andra delar av landet. Regeringen vill på det sättet hitta en balanspunkt mellan människor och orter för att hela bygden ska hålla ihop.
Men just nu pågår en regionbildning av de fyra nordligaste länen, där myndigheterna ska centraliseras i norr. Hur går det ihop med att hela bygden ska hålla ihop?
– Det är som två olika utvecklingstendenser, att centralisera de regionala myndigheterna vilket blir effekten av en regionbildning. Och sedan kompensera för det genom att decentralisera de nationella myndigheterna. Det är väl så man får förstå det, säger Simon Matti, statsvetare på Luleå tekniska universitet.
– Det efterfrågas konstant att hitta företrädare för regioner som inte är Stockholm så att säga. Vi har haft lite sådana processer, man flyttade en del myndigheter till Norrköping blanda annat och det var lite så långt man kom. Även Naturvårdsverket splittrades upp och flyttades till bland annat Östersund.
Men kan det här gynna Norrbotten?
– Det är jättesvårt att säga, man får tänka på att det här är ett politiskt utspel. Där de skriver att man behöver analysera huruvida det här skulle gå att göra, sen skriver man en del politiska flosker för att se bra ut. Det är ju vad politiker gör, det säger ingenting om vad som kommer att hända eller när det kommer att hända. Utan mer att man upptäckt detta är något man borde fundera över.
Är det här utspelet ett trendbrott?
– Den här debatten pågår med eller mindre hela tiden om fördelningen dels mellan Stockholm och hela landet. Men även mellan stad och landsbygd, mellan södra och norra Sverige. Det finns hela tiden en sådan diskussion om resurser rent i allmänhet, arbetstid, kommunikation, skatteunderlag och ur det perspektivet är den inte ny. Vi har som sagt haft erfarenhet sedan tidigare att myndigheter har flyttat. Att man har decentralisera myndighetsstrukturen och det är inte heller ett trendbrott.
– Men att säga att man har en ambition att göra något och faktiskt göra något är två helt olika saker.
Kan detta komma att genomföras, eller är det bara ord?
– Politik är så länge bara ord tills man gör något. Det är ganska långa ställtider på sådant här, om man på allvar har en ambition att utlokalisera myndigheter ska det processas under en lång tid innan det blir verklighet.
Var kan myndigheterna hamna, kommer man tänka på landsbygden eller blir det efter kusten?
– Det finns flera myndigheter uppe i Kiruna och fungerar alldeles utmärkt, vad jag har förstått i alla fall. De har nog inte problem med rekrytering eller kommunikation med andra myndigheter. Så det är ett bra exempel på att det faktiskt fungerar.
– Sen blir det alltid svårigheter, för jag vet att man hade en del rekryteringsproblem när man flyttade Naturvårdsverket. För där fanns det människor som redan jobbade på de avdelningarna och som inte hade lust flytta med. Då fick de nyrekrytera, men sådant löser sig alltid med tiden. Men att säga att Norrbotten kommer tjäna på det här kan man inte säga, det vet man aldrig.
Men tror du att Norrbotten kan stå högt upp på listan?
– Norrbotten brukar inte stå högt upp på några listor, skulle vara otroligt om det stod upp högt. Sverige är ett ganska stort land, så det finns många tänkbara platser att utlokalisera en myndighet till. Det får man vänta och se. Klart är att lokal- och regionalpolitiker har stor möjlighet att lobba för sin stad eller region, för att locka till sig ett beslut att en myndighet ska flytta dit. Sedan är det generellt att universitetsstäder är mer attraktiva för utlokaliseringen, eftersom närheten till universitet ger ett mervärde.
Hur ställer du dig till att de vill hitta en balanspunkt?
– Rent generellt har jag inget emot det, jag ser inga direkta nackdelar med att inte alla statliga myndigheter är centraliserade i Stockholm. De finns ingen anledning att det ska vara det i dag när vi har de kommunikationer vi har. Tror inte heller att det skulle vara någon svårighet att hitta kompetent personal till exempelvis Luleå. Men å andra sidan vad den här debattartikeln innebär rent konkret är jag högst tveksam till.