"Det bästa är att jag kan genomföra alla mina idéer"

Efter 18 år som förskollärare sade Sari Huczkowski upp sig och satsade på det hon brinner för – konsten. Nu arrangerar hennes företag utställningar för icke etablerade kreatörer och hantverks-workshops på Kronan i Luleå.

"Jag har länge haft en känsla av att det saknas en plats i Luleå där amatörkonstnärer, designers och kreatörer kan ställa ut genom att själva betala för det", säger Sari Huczkowski.

"Jag har länge haft en känsla av att det saknas en plats i Luleå där amatörkonstnärer, designers och kreatörer kan ställa ut genom att själva betala för det", säger Sari Huczkowski.

Foto: Linda Sundström

Luleå2022-09-28 09:00

Företagaren, konstnären och designern Sari Huczkowski, som är uppvuxen i finska Tornedalen, kom till Torshälla som arbetskraftsinvandrare 1969.

– Det var jättetufft och hårt. Det gällde att lära sig svenska fort som attan och börja smälta in, som barn vill. Vi var många finska familjer som invandrat till Mälardalen och jag hade finska kompisar i min lekisgrupp. Fröknarna förbjöd oss dock att tala finska på lekis.

Den utåtriktade och rastlösa Sari Huczkowski tyckte om att skapa. Först var det lerkakor och när hon var större sydde hon sina egna kläder, sprayade skor och tecknade. Som 10-åring hon kom till Kiruna när hennes far fick jobb som borrare i gruvan.

Det var under gymnasiet hon upptäckte konsten.

– Jag satt och tecknade hela nätterna tack vare en fantastisk bildlärare som heter Rune Lans. Han gav oss fria händer. Så småningom sa han skämtsamt att jag inte fick teckna längre eftersom jag hade spräckt budgeten för material.

Hennes man, Hans Huczkowski, spelade hockey på professionell nivå och paret flyttade runt där han spelade. De flyttade till Luleå 1998 när han skrev på för Luleå hockey. Samtidigt började hon, efter 15 år i hotell- och restaurangbranschen, studera till förskollärare vid Luleå tekniska universitet.

Också där fanns en lärare som fick betydelse för henne.

– Läraren Allan Bergström fick mig att upptäcka det kreativa inom mig.

Vid ett tillfälle besökte hon också Vanja Lindbäcks ateljé i Ersnäs tillsammans med de andra fruarna till de andra hockeyspelarna, och provade på akvarell på tub.

– Efter det köpte jag akvareller och började experimentera. Jag har aldrig riktigt velat rikta in mig in i ledet utan har upptäckt alla material själv. Någon traditionell akvarellist är jag inte. Jag målade först rutmönster, sedan började jag skära ut dem. Det var så min tredimensionella konst skapades.

Sedan dess har lagren av rutmönstret mot bakgrunden i tavlan, som skapar en tredimensionell känsla, blivit lite av hennes signum.

Samtidigt var arbetsbelastningen som förskollärare alldeles för hög. Så småningom, efter 18 år i yrket, drabbades Sari Huczkowski av utbrändhet.

– Jag gick in i väggen. Jag tappade minnet och rasade samman. Det hade funnits indikationer på det under en tid, men jag lyssnade inte på dem.

Hon blev sjukskriven i mars 2019 och provade att gå tillbaka till arbetet under hösten, men arbetsbelastningen kvarstod. Hon bestämde sig för att säga upp sig – mitt under coronapandemin. Att jobba kvar var inget alternativ.

Sarkowski art och net hade hon startat 2007 parallellt med sin tjänst som förskollärare och 2019 bestämde hon sig för att satsa på företagandet på heltid.

Avknoppningen Studio konst och form föddes 2021.

– Den här idén har jag haft i säkert tio år. Jag har funderat på hur jag ska kunna satsa helhjärtat på konsten och få allting att gå ihop ekonomiskt utan att behöva ha en anställning på sidan av, som många konstnärer har. Jag ville inte ha det kravet på mig. Samtidigt ville jag använda mig av min erfarenhet av undervisning och restauranglivet som jag fått under mina yrken. Jag tänkte att om man sitter på en After work, varför inte utmana sig kreativt samtidigt?

Koncepten After work art och Afternoon art startades 2021. På After work art får mellan fyra och sex personer handarbeta med något material.

– De har exempelvis fått prova på nåltovning, säger Sari Huczkowski.

Samtidigt arrangerar hon utställningar för olika konstnärer. Hon brinner för konsten.

– Konsten är en terapi. Jag har länge haft en känsla av att det saknas en plats i Luleå där amatörkonstnärer, designers och kreatörer kan ställa ut genom att själva betala för det, säger hon och fortsätter:

– Jag har valt att lägga mig lägre i pris för att ge nya konstnärer möjlighet att ställa ut. Mina workshop betalar hyran för lokalen, men jag går inte plus ekonomiskt och jag skulle egentligen behöva en finansiär. Det är inredningsuppdragen som är min personliga lön.

Hon ångrar inte att hon sa upp sig och satsade på företagandet på heltid.

– Fördelen med att vara egen är att jag kan vila om jag är trött. Jag behöver inte ta mig i väg någonstans.

Vad är det bästa med att vara egen företagare?

– Det allra bästa är att jag kan genomföra alla mina idéer. Man är inte i behov av långsemester. Sedan förenar jag alla mina erfarenheter inom arbetslivet, vilket är roligt, säger Sari Huczkowski.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!