En Sifoundersökning gjordes under hösten 2015 för att länsstyrelsen skulle få en uppfattning om allmänhetens syn på narkotika i postflödet. De har nu återupprepat undersökningen och kan nu se en tydlig ökning på allmänhetens medvetenhet om narkotika i postflödet. Åtta av tio svenskar som var med i undersökningen hade uppfattningen att narkotika skickas ganska ofta med posten.
I undersökningen finns ett massivt stöd i frågan om en framtida postlagsändring. Både män och kvinnor i alla åldrar som deltog i undersökningen ansåg att en ändring av postlagen var rimlig och viktig för att man ska kunna bekämpa brottsligheten i postflödet. Även om det skulle innebära att den personliga integriteten skulle påverkas.
— I dagsläget får inte utelämningsställen kontakta polisen om de misstänker att det finns narkotika i något paket på grund av hur postlagen ser ut i dag. Men nu finns det ett stöd från folket för en lagändring, som skulle innebära att postpersonal får kontrollera innehållet i pakten som skickas, säger Mats Burman som arbetar som brottsförebyggande samordnare vid länsstyrelsen Norrbotten.
Preparaten som skickas i paketen kan vara mycket farliga.
— Narkotikan i postflödet innebär betydande risker för alla inblandade. Fentanyl är ett exempel på ett mycket farligt preparat som dagligen skickas i brev som kan vara dödligt om det läker genom kuvertet även om man bara får en mycket liten mängd på huden, säger regionpolischef Micael Säll Lindahl.