Ett år efter mordet – så hedras Tintin i Luleå

Det var starka känslor i Luleås stadspark när Tintin hedrades, på årsdagen av att han mördades av sin egen pappa. Familjens vän Anna Enqvist Larsson sjöng och hade svårt att sätta ord på vad hon kände.

250-300 Luleåbor gick i fackeltåget från tingsrätten till Stadsparken.

250-300 Luleåbor gick i fackeltåget från tingsrätten till Stadsparken.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2024-01-08 16:45

– Svårt att begripa. Det är förjävligt att det hänt och att vi ska behöva vara här i kväll, sade Anna, som sjöng sången "Lex" som hon skrivit med Emily Wood.

När en annan av familjens vänner, Lotta Utter, strax senare sjöng den vaggvisa som Tintins mamma brukade sjunga blev det oerhört känslosamt.

undefined
Sorg, ilska och en massa andra känslor. Birgitta Enqvist och Anna Enqvist Larsson under manifestationen där minnet av mördade pojken Tintin hedrades.

– Det är jättejobbigt men också bra att många är här. Så viktigt att hela samhället sluter upp, sade Birgitta Enqvist, mamma till Anna Enqvist Larsson.

Det var på kvällen den 8 januari 2023 som Tintin, 8, mördades. Detta trots att familjen ett flertal gånger slagit larm om att han var rädd för sin pappa och inte ville träffa honom.

undefined
Tintins minne hedrades på årsdagen efter att han blev mördad av sin pappa.

Men tingsrättens beslut att pappan hade rätt till umgänge stod kvar.

Mordet blev en nationell nyhet som skakade om hela landet. Under året som gått har Tintins mamma Sanam Gharaee, familj, vänner och Lex Tintin-föreningen som bildats efter mordet kämpat för att få till en lagändring som stoppar tvångsumgänge.

Men ännu har ingenting konkret hänt.

undefined
Sahar Ström, moster till Tintin, var på plats i Luleå.

– Vi har varit i Almedalen och träffat statsministern, vi har varit till regeringen och vi har träffat andra politiker men vi har inte fått någon återkoppling. Vi hade hoppats på en åtminstone en tidsplan men ingenting. Vi kräver en lagförändring, sade Sahar Ström, moster till Tintin, som fanns på plats vid manifestationen i Luleå.

Ett flertal manifestationer hölls samtidigt i landet. Tintins mamma befann sig själv i Stockholm. Manifestationen i Luleå började med ett fackeltåg som gick från tingsrätten till Stadsparken. 250-300 Luleåbor hade slutit upp. 

undefined
Fackeltåget gick genom Luleå centrum, från tingsrätten till Stadsparken.
undefined
Prästerna Stefan Olofsson och Anna Grenholm i fackeltåget när det anlände till en vintervacker Stadspark.

Stefan Olofsson, präst i Nederluleå församling, som höll i Tintins begravning, var en av dem.

– Det är viktigt att kampen leder till en förändring i lagen. Därför är vi här idag, sade han.

– Sverige kan bättre än så här. Barn kan inte få vara rättslösa i en så här viktig fråga, sade Anna Grenholm, präst i Luleå domkyrkoförsamling.

undefined
Lyktor och facklor brann i Stadsparken. På plats fanns Tintins klasskamrater.
undefined
Gannica Olli, FN-föreningen Luleå, var en av talarna. Linnea Persson, Tjejjouren, fanns också på scenen.

Stadsparken bjöd på en vacker inramning med belysta träd, lyktor, och i bakgrunden en frostig domkyrka. Tal och sånger avlöste varandra. Tintins klasskamrater fanns på plats och sålde chips och Pepsi, Tintins favoritsnacks.

En tyst minut hölls och till slut skickades ett tiotal rislyktor mot himlen. Bland talarna fanns Gannica Olli, FN-föreningen Luleå. Hon avslutade så här:

– Som Tintins kloka mamma sa: "Vi kunde inte rädda Tintin men vi har möjlighet att rädda andra barn".

undefined
Johan Forsberg skickar upp en av de tiotalet rislyktor som svävade mot himlen som en slutpunkt.
undefined
Tintins kusin Neva hade skrivit och sjungit en egen sång som spelades upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!