Dokumentärfilmsbolaget "Film and Tell" har ett syfte med sina dokumentärfilmer – de vill genom projekt och kampanjer skapa ett bättre samhälle genom att lyfta aktuella samhällsfrågor. I onsdags gästade de Luleå på sin landsturné för att visa dokumentärfilmen "Jag vill leva tills jag dör" med efterföljande paneldebatt om äldreomsorgens utmaningar i framtiden.
– Syftet med filmen är att väcka frågor om hur vi kan öka livskvalitén för de äldre i takt med att vår befolkning åldras och färre ska ta hand om fler. Vi vill skapa en dialog om hur vi gör det, säger Mikael Geitner, Film and Tell.
Dokumentärfilmen är inspelad på äldreboendet Kyrkbyn utanför Stockholm och följer främst tre personer – eldsjälen och aktivitetscoachen Monika samt Ella och Bengt, två av de boende. En film, som med hjärtat i handen, berättar med kärlek hur betydelsefull en meningsfull ålderdom är.
Det var med andra ord en berörd panel, som när ridå gått ned, tog plats för att diskutera äldreomsorgen. Och enigheten var stor.
– Redan för 30 år sedan diskuterades den demografiska utmaningen för äldreomsorgen. Vi har ropat på vargen länge. Nu är vargen här, säger Karin Zingmark, professor i omvårdnad på LTU.
Panelen lyfter behovet av fler boendeformer, men inte minst kravet på att locka fler till vårdyrket i framtiden.
Undersköterskan Ann-Christin Holmström är å sin sida inte nådig i sin kritik av äldrevården i Luleå.
– Det är tragiskt. Vi som valt vårdyrket brinner för de äldre men många av oss slutar eftersom arbetsvillkoren och förutsättningarna för att göra ett bra jobb inte existerar. Grundschemat bygger på två personer per nio brukare. Då får vi höra att vi kan inte hindra att äldre faller. Vad är det för människosyn?
Och den etiska liksom samvetets stress bland vårdpersonal är ett mycket stort bekymmer, menar Karin Zingmark.
– Det handlar om att behålla personal och eldsjälarna. Organisatoriskt måste frågorna byggas in i verksamheten.
Är eldsjälar svaret?
– Det går inte att bygga en hållbar äldreomsorg med eldsjälar. Vi måste bygga arbetslag som kan avlösa varandra för att skapa en meningsfull ålderdom. Det är en utmaning, inte minst rekryteringen av personal, säger Fredrik Hansson, kommunalråd (S) Luleå.