Ständigt tjall på linjen

Här trappas kriget för ett fungerande mobilnät i Tornedalen upp.I ett gemensamt brev till Post- och telestyrelsen kräver kommunalråden Bengt Niska och Sven-Erik Bucht tuffa tag.- Vi vill att Teliasonera tas i örat. Enligt oss uppfylls inte kraven i gällande avtal, säger Bucht.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2010-09-15 06:00
Det bristande mobiltelefonnätet i Pajala och andra inlandsområden har varit en följetong under hela sommaren.
Täckningen har varit usel med ständigt avbrutna samtal som följd.
Samhällshot
Men enligt Niska och Bucht är problemet ännu större. De pratar om ett hot mot hela utvecklingen av samhället.
- Det är givetvis förenat med livsfara när man inte kan ringa ambulans, men det handlar även om företag som inte kan ta betalt, företag som inte kan inte ta emot besökare eftersom de bara kan erbjuda en erbarmelig service, säger Bucht.
Det kraftiga missnöjet ledde fram till ett möte med Teliasonera i mitten av augusti, men enligt Niska blev det mötet en besvikelse.
- Vi fick veta att vi har den telefoni vi har rätt att kräva.
Rimliga krav
De två kommunalråden menar att så inte är fallet.
I de licensavtal som skrivits med mobiloperatörer finns även ett samhällsansvar som ska gå hand i hand med kommersiella intressen.
- Vi menar att Teliasonera inte uppfyllt rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet.
Därför skickades i går ett brev till Post- och telestyrelsen. Niska och Bucht kräver att myndigheten ska granska att licensavtalen följs.
Bengt Niska:
- Vi kräver en utredning som leder till att tillgängligheten och driftsäkerheten ses över så att vi inte behöver vara med om detta elände och ha detta spartanska synsätt på områden som har en glesare befolkning, men som är i en utvecklingsfas, som till exempel Pajala kommun.
Sven-Bucht:
- Det fasta telefonin avvecklas mer och mer, vilket gör ju mobiltelefonin än mer betydelsefull. Och det är ju inte bara att vi ringer. Det är så mycket mer som görs och därför är det så oerhört viktigt att det fungerar i hela landet, i hela Norrbotten.
Har det blivit bättre?
- Visst, det har blivit bättre, men det är fortfarande ett elände. Varje gång man kör förbi Nordgrens såg och hyvleri så klipps samtalet. Och det ligger två-tre kilometer utanför samhället, säger Niska.
Två alternativ
Enligt Bucht finns bara två alternativ efter en utredning av PTS:
- Antingen följer Teliasonera avtalet. Då måste lagstiftningen förändras. Eller så följs inte avtalet. Då måste myndigheten ta bolaget i örat.
fakta Telekriget
➤ Ända sedan midsommar har Pajala kommun och även delar av Kiruna kommun lidit av att mobilnätet inte har fungerat. Det ledde tillmassiva protester och till sist en politisk kamp, ledd av Pajalas kommunalråd Bengt Niska och Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht.
➤ I början av augusti var Niska så förbannad att han krävde ett möte med Teliasonera. Efter att ha gått vilse i djungeln av knapptryckningar och "kurragömmalek" krävde han mötet via NSD.
➤ I mitten av augusti kom Tommy Ljunggren, Teliasoneras ansvarige för mobilnätet i Sverige, till Pajala för att svara på frågor från allmänheten. Där fick han bland annat höra om en kvinna som inte ens hade kunnat ringa larmnumret 112 efter en allvarlig allergisk reaktion.
➤ På mötet krävde även den förre gruvbasen Harry Rantakyrö ekonomisk kompensation till Pajalaborna.
När problemen fortsatte bestämde sig Niska och Bucht för att gå vidare. I går postades därför ett argt brev till Post- och telestyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!