Stämda tomtköpare fick rätt – kommunen tvingas betala

Luleå kommun stämde två tomtköpare på totalt 800 000 kronor för att de byggt för långsamt. Nu har köparna fått rätt. Tvisten kostar skattebetalarna hundratusentals kronor. "Ska hjälpa sina medborgare, men har helt varit ute efter att krossa", säger en av köparna.

Husen på bilden är en arkivbild från Hällbacken och har inget med innehållet i artikeln att göra.

Husen på bilden är en arkivbild från Hällbacken och har inget med innehållet i artikeln att göra.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2019-05-10 06:00

Husen på Hällbacken byggdes inte klart inom den avtalade tiden på två år efter tillträdet. Då krävde Luleå kommun i augusti 2017 tomtköparna, ett par i 60-årsåldern och en man i 45-årsåldern, på 400 000 kronor vardera. De vägrade betala – och blev stämda.

Det var första gången som kommunen gått till tingsrätten med den så kallade vitesklausulen, som ska förhindra spekulationsköp. Att någon tjänar pengar på att köpa en tomt av kommunen, bygga hus och sälja. Men det slutade med att kommunen fick betala rättegångskostnader på 141 000 kronor, plus sina egna kostnader.

Efter ett och ett halvt år, i februari i år, dömde Luleå tingsrätt till parets favör. Några veckor senare kom beskedet av även den andre köparen fått rätt. Han blev tre och en halv månad sen med huset, ett prefabricerat Älvsbyhus som beställts i juli men som inte gått att få levererat tidigare.

– Jag bad Älvsbyhus att kontakta kommunen och det gjorde de. Det är från kommunens sida som det sedan har brustit, säger han.

Han är kritisk.

– Det tog 575 dagar från slutet av augusti då jag fick vitesbrevet tills dess jag fick domen om att jag hade vunnit målet. Det har varit en väldigt lång och jobbig tid som jag ännu inte kunnat smälta. De har helt missuppfattat sitt uppdrag. De ska hjälpa sina medborgare, men har helt varit ute efter att krossa dem, säger han.

Tomten låg en tid ute till salu på en bostadssajt, men enligt köparen var det för att få in bud att visa för bankerna i processen att få ett nytt lånelöfte. En förklaring som tingsrätten sett som fullt rimlig.

Det andra paret byggde ett lösvirkeshus som blev nära sex månader försenat. Leveransen av det specialbeställda köket dröjde. Men medan de, efter samtal med kommunens handläggare, trodde sig ha fått anstånd till förhösten uppfattade handläggaren att de skulle vara klara i skiftet juni-juli. Då det var oklart dömde tingsrätten till fördel för den svagare parten.

– Vi vill bara lämna det här bakom oss nu, säger mannen, som inte vill kommentera domen.

De till synes hårda nyporna kan ha kostat Luleå två nya medborgare. Paret byggde huset med planer på att flytta från en annan kommun. Men bygget blev dyrare än planerat och när viteskravet kom "blev det för mycket".

Så här står det i tingsrättshandlingarna:

"Glädjen med huset försvann också. De beslutade sig därför för att sälja fastigheten. De bestrider att de haft något spekulationssyfte med köpet." Enligt tingsrätten har kommunen inte bevisat att det rört sig om ett spekulationsköp, även om huset sålts "med viss vinst".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om