Ståltågsloket som är rena dragstern
Stålämnestågen mellan Luleå och Borlänge får mera hästkrafter. På måndagen kopplades för första gången två tyskbyggda Re-lok, som klarar ståltåg på 3 200 ton.- Stor skillnad i dragkraft och arbetsmiljö, sade en nöjd premiärförare Håkan Enbom.
Rc-loken var svenskbyggda, men den tiden är förbi när staten bestämde att nya lok skulle byggas av svenska verkstäder. Re-loken byggs av Bombardier i tyska verkstäder.
Green cargo har beställt 16 Re-lok och de kostar cirka 34 miljoner kronor per styck. De flesta av dessa 16 lok kommer att användas i ståltågstrafiken Luleå-Borlänge respektive Oxelösund-Borlänge.
- Två Re-lok klarar 3 200 tons tåg. Då räcker det att köra tre tåg per dygn. Med två Rc-lok framför tågen krävdes ett fjärde tåg, säger Kent Mikaelsson, Green cargo.
Tårtkalas
Det var lite fest på malmbangården på Svartön inför premiären för den första avgången med de nya loken. I kafferummet var det tårtkalas.
Det talades om det nya loket och instruktionsförare Pär Johansson kunde berätta om lokets annorlunda prestanda.
- Vi var ute och körde ett Re-lok ensamt, utan tåg. Då testade vi accelerationen och det gick på 12,58 sekunder att öka från 10 kilometer i timmen till 140.
Premiärföraren till Vännäs, Håkan Enbom, såg fram emot resan i den bekväma förarstolen. Det nya loket är högerstyrt,till skillnad från andra svenskbyggda lok.
- Det tänker man inte på, men det är mera ovant med videokameror och bildskärm som ersätter backspeglarna.
Bäddbara stolar
En annorlunda bekvämlighet kommer att uppskattas när det blir problem med tågtrafiken. Förarstolen och biträdesstolen går att sätta samman till en bekväm bädd.
- Det är inte dumt när väntetiden blir lång. Jag har varit med om att tvingas vänta i nio timmar på loket ute på linjen och då fanns det bara en stol.
Re-loken har samma tillverkare som LKAB:s Iore-lok, men de senare har en mera utpräglad anpassning till norrbottniskt klimat.
- Det är mera som ligger öppet i underrede och boggier i Re-loken, säger Kent Mikaelsson.
- Jag tror loken kommer att gå bra också vintertid, säger Håkan Enbom.
Det var inte bara premiärvisning av de nya elektriska Re-loken. In på malmbangården rullade också den miljövänligare varianten av dieselelektriska lok som ska ersätta gamla, bullriga och smutsiga T44.
- Lyssna! Den nya fyrtaktsdieseln låter nästan ingenting mot den gamla tunga tvåtakts GM-dieseln, säger Kent Mikaelsson om Td-loket.
Det är egentligen ett gammalt T44-lok som genomgått en fullständig ombyggnad. Det är egentligen bara underredet och skalet som är kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!