Stålnacke viker inte

Är politikerna beredda att prioritera skolan i Luleå?Det ville lärare, föräldrar och fackfolk ha svar på under helgens stora demonstration.- Det är viktigt att vi också satsar på annat än skola och omsorg, säger Yvonne Stålnacke (S), kommunalrådi Luleå.

Drygt 300 personer deltog i den massiva protesten med neddragningarna inom skolan i Luleå. Slagorden var bland annat "barnen behöver kommunens klöver" och "dags att prioritera, skola och omsorg behöver mera".FOTO: Bengt-Åke Persson

Drygt 300 personer deltog i den massiva protesten med neddragningarna inom skolan i Luleå. Slagorden var bland annat "barnen behöver kommunens klöver" och "dags att prioritera, skola och omsorg behöver mera".FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-03-16 06:00
I lördags hölls massiva protester mot neddragningarna inom skolan i Luleå. Drygt 300 personer slöt upp i demonstrationståget som startade vid Gymnasiebyn, gick längs Storgatan mot Shopping och svängde av ner mot Pontushallen. Där väntade en paneldebatt mellan kommunpolitiker i kommunstyrelsen.
Debatten kom till stor del att handla om politiska prioriteringar. Yvonne Stålnacke var tydlig med besparingarna måste genomföras.
- Skolan får absolut mest pengar, den får mer än socialförvaltningen trots att socialförvaltningen har ökade åttagande och skolan ett minskat antal elever, säger Yvonne Stålnacke.
Stor förvaltning
- Det går mycket pengar till bun. Men var finns de? Det är en stor förvaltning som kräver mycket organisation, pengarna går inte till eleverna i första hand, säger Ewa-May Hedenström, Lärarförbundet och en av initiativtagarna till demonstrationen.
Stålnacke framhöll att det är viktigt att satsa på andra saker än skolan, som fritiden exempelvis, så att folk vill flytta till Luleå.
- Vi behöver en ökning för att långsiktigt klara välfärden, säger Yvonne Stålnacke.
Kastade skit
Eva-Maj Hedenström tyckte inte att politikerdebatten gav några nyheter.
- Den gick till stora delar ut på att politikerna kastade skit på varandra. Det vinner vi ingenting på, säger hon.
Hon ställde frågan om politikerna är beredda på att sätta sig ner och hitta nya vägar för skolan.
- De lovade alla att de ska försöka samarbeta.
Barn- och utbildningsförvaltningen ska göra sig av med 400 anställda och spara 120 miljoner fram till 2011. Finanskrisen och frysta statsbidrag är de två stora orsakerna. Yvonne Stålnacke hoppas att regeringen skjuter till pengar.
- Hur vet vi att ni satsar på skolan om det blir så, och inte ett spa för 70 miljoner, säger oppositionspolitikern Mattias Karlsson (M).
Konsekvenserna av de besparingar som är gjorda märks tydligt i verksamheten, menar facket.
Klarar inte målen
- Det är alltför många elever som inte klarar målen i skolan. Vi har väldigt höga sjuktal när det gäller lärare i Luleå och nu finns det även en oro att alla besparingar kommer leda till lärarlösa lektioner, säger Ewa-May Hedentröm.
Demonstrationståget var ett initativ från Lärararnas rikförsbund, Lärarförbundet, Kommunal och SKTF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om