Stålkrisen blir allt djupare

Chock men också vrede. Krisen för stålstaden Luleå fördjupas. I går kom beskedet att över 300 jobb försvinner från SSAB Tunnplåt och Plannja i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-12-09 06:00
Den stora smällen drabbar Plannja. Där ryker 120 jobb i och med att målning och tillverkning av takpannor flyttas till Borlänge respektive småländska Järnforsen. Det innebär att mer än hälften av jobben vid Plannja försvinner. Kvar blir endast tillverkningen av panelelement
- Det här är början till slutet för Plannja i Luleå. Risken är mycket stor att huvudkontoret och paneltillverkningen också flyttar. Med tanke på att Plannja byggts upp i Luleå så känns det rent bedrövligt, säger Dick Fagerlund, Metalls gruppordförande på Plannja.
Plannjas verkställande direktör, Anders Berg, tillbakavisar bestämt fackets påstående.
- Huvudkontoret kommer att bli kvar i Luleå. Dessutom har vi för avsikt att utveckla tillverkningen av panelelement.
Närmare till kunderna
Anders Berg ställer sig däremot helt bakom beslutet att flytta tillverkningen av takpannor från Luleå till Småland.
- Våra kunder ställer krav på närhet och nu hamnar vi 100 mil närmare dem.
Anders Berg utsattes under gårdagen för hård facklig kritik för att inte värna Luleås intressen och för att blidka koncernledningen i strävan efter egen karriär.
- Så är det inte och jag blir enbart ledsen när jag här den typen av påhopp, försvarar sig Anders Berg.
På SSAB Tunnplåt berörs 450 anställda - drygt 200 i Borlänge, lika många i Luleå. Verkstadsklubbens Tomas Karlsson är mycket kritisk till det kraftfulla varslet.
- SSAB:s koncernledning handlar i panik och vi kommer definitiv att ta strid när det gäller storleken på varslet. Vi är inte överens om numerären, så nu väntar tuffa mbl-förhandlingar
Läge för investeringar
I stället för handbroms tycker Tomas Karlsson att det är läge för att att investera.
- Det finns pengar, SSAB är ju en vinstmaskin. En ny sträng och ett antal skänkugnar skulle sitta perfekt. Då är vi rustade när det vänder uppåt igen.
Det stålbad som SSAB beslutat om kommer att vara fullt genomfört 2010. Då räknar ledningen med att ha åstadkommit en årlig kostnadsminskning på minst en miljard kronor. Dessutom avsätts drygt en halv miljard, bland annat för att kunna behålla den unga arbetskraften. SSAB:s platschef i Luleå, Stefan Enbom, gör ingen hemlighet av att det här är ett sätt att komma runt las-problematiken.
- Med den här summan får vi en utmärkt möjlighet att erbjuda äldre arbetskraft mycket förmånliga pensionslösningar. Det känns mycket bra att koncernledningen beslutat sig för detta.
Däremot ligger Stefan Enbom lågt när det gäller fackets krav på investeringar.
- Det finns investeringar som är önskvärda för Luleås del men det är upp till ägare och koncernledning att avgöra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om