Stålbad väntar förskolan

LULEÅ. Utredningen för nedskärningarna i förskolan är klar. Förslaget innebär en nedskärning med 12,6 miljoner kronor.

Stadsöns rektor Viola Beckman-Larsson i samtal med föräldrarepresentanten Britta Bolin och Ingrid Norberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Luleå.
Foto: Kurt Engström

Stadsöns rektor Viola Beckman-Larsson i samtal med föräldrarepresentanten Britta Bolin och Ingrid Norberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Luleå. Foto: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2008-05-09 06:00
I går behandlade politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott förslaget.
Målet var att spara 20 miljoner kronor men summan av de föreslagna åtgärderna stannar på knappt 15 miljoner kronor.
Halv barnpeng
Den stora delen, en besparing på 9,8 miljoner kronor består i att förskolan bara får halv barnpeng för barn till föräldrar som är föräldralediga och som därför erbjuds 15 timmar i förskolan i veckan.
Det innebär att förskolan måste ha två barn inskrivna för en heltid.
I dag räknas ett barn inskrivet på 15 timmar som ett heltidsbarn.
Förslaget innebär att antalet barn i grupperna blir större under delar av dagen, enligt Catarina Pedersen rektor för Karlsviks förskola, upp till 22-24 barn.
Ska delas upp
Enligt Ingrid Norberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, står kravet på maximalt 17 barn per avdelning fast.
- Vi gör nu som flera av våra grannkommuner gjort. Jag tror att rektorerna kommer att kunna planera så att inte alla 15 timmars barn är på samma avdelning, säger Ingrid Norberg
För barn till arbetslösa, och som också erbjuds plats i 15 timmar per vecka, görs ingen förändring.
Två stickprovsveckor för att se hur många barn som finns i förskolorna har gjorts. I kontrollen har 47 avdelningar ingått. Den visar att det i snitt var mellan tio och 13 barn närvarande på avdelningarna per dag under vecka 4 och 10. Siffrorna ser mycket olika ut på avdelningarna.
Kvaliten försämras
Utredningen innehåller också förslag om att den avgiftsfria månaden försvinner och föräldrar betalar för tolv månader. Detta ger en ökad inkomst för kommunen med 2,3 miljoner kronor. Dessutom vill man stänga förskolorna i två dagar per år för personalens planering.
I utredningen har personal och rektorer i förskolan fått komma med egna förslag och kommentera sparkravet. Många uttrycker att det inte går att skära ner utan att kvaliteten i förskolan försämras och att det får negativa konsekvenser för pedagogiken och frisktal.
Maxtaxan, ett tak på det pris som får tas ut för en viss tjänst, begränsar kommunernas möjlighet att höja taxan för förskolan. Om en kommun väljer att höja taxan över maxtaxan förlorar den stadsbidrag.
✔ Höj avgifterna.
✔ Föräldrarna tar med sig blöjor till sina barn.
✔ Föräldrarna tar med mat och frukt till sina barn.
✔ Avveckla kock och städpersonal och lägg dessa arbetsuppgifter på den pedagogiska personalen.

✔ Inte erbjuda plats till barn under tre år med föräldralediga föräldrar.
✔ Avveckla dagbarnvårdarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om