Stafettkostnaden ökar med över 20 miljoner
Kostnaderna för stafettläkare har fortsatt att skena i Norrbotten. I primärvården är ökningen av kostnaderna störst i landet.- Visst är det illa. Men vi jobbar hårt med det här och jag är hoppfull, säger Karin Nilsson, ledare för ett projekt som ska vända utvecklingen.
Kostnaderna för inhyrda stafettläkare har skenat i väg i Norrbottens landsting. Särskilt inom primärvården har kostnaderna ökat kraftigt under 2008. Men Karin Nilsson ser trots allt positiva tendenser. Hon driver ett projekt som ska locka fler läkare till länet och få dem som finns här att stanna.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
I hela Norrbotten har stafettläkarna kostat 72 miljoner kronor under årets första åtta månader. Den största delen av dem finns i primärvården där ett 40-tal tjänster är vakanta, fler än var fjärde tjänst.
Brist i hela landet
Prognosen visar att 2008 års nota för stafettläkare i primärvården i Norrbotten slutar på 53 miljoner kronor. Det innebär en ökning med 21 miljoner kronor jämfört med 2007. Enligt en rikstäckande kartläggning som Sveriges radio har gjort är kostnadsökningen i Norrbotten den största i landet på det här området.
- Det är naturligtvis en jobbig situation. Det råder generell läkarbrist i hela landet och det är lättare att rekrytera läkare till storstadsområdena. Men även om stafettläkarna blir en dyr affär för landstinget så är det väldigt bra att de finns. Annars skulle vi helt enkelt inte kunna erbjuda läkarvård i den utsträckning det behövs, säger landstingsrådet Britt Westerlund (s).
Fri etablering straffar Norrbotten
Hon fruktar att problemet kommer att öka om etableringsrätten för privatläkare släpps fri.
- Då kommer överetableringen i storstadsområdena, där det finns flest människor och därmed större lönsamhet, att öka ännu mer. Glesbefolkade områden som Norrbotten blir förlorare.
Karin Nilsson leder ett projekt för att komma till rätta med läkarbristen i primärvården.
- Vi vänder på alla stenar och ser över organisation, arbetsmiljö, vårdutbildning - allt. Målet är att de läkare som arbetar i dag ska trivas och vilja stanna kvar och att vi ska kunna rekrytera nya. I vår ska vi presentera våra förslag, säger hon.
Hoppfull trots allt
Trots att det ser illa ut är Karin Nilsson hoppfull.
- Det kommer inte att gå att vända utvecklingen snabbt. Men det går. Allmänmedicinen i Norrbotten har ett bra rykte och vi arbetar hårt för att ta hand om läkarstudenter och få dem att vilja arbeta här. Genom den regionaliserade läkarutbildningen får vi tio läkarstudenter till Sunderby sjukhus och sedan oktober har sju nya ST-läkare rekryterats. Så visst händer det positiva saker, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!