Stabilare efter prischocken – men orosmoln finns

Sedan november 2021 har matpriserna stigit med cirka 26 procent. Största prisökningen hamnar i fruktdisken – och även den lägsta. De senaste månaderna har dock priserna stabiliserats.

Daniel Andersson, köpman, ICA Kvantum i Luleå.

Daniel Andersson, köpman, ICA Kvantum i Luleå.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2023-11-27 17:00

Efter några år med stigande matpriser har trenden vänt. Eller i alla fall planat ut. Mellan december 2021 och mars 2023 steg priserna på livsmedel med i genomsnitt 1,5 procent i månaden.

– Totalt gick priserna upp med 26,8 procent på 16 månader. För att sätta ökningen i perspektiv kan man titta på hur det såg ut de närmast föregående åren. Från november 2019 till november 2021 steg livsmedelspriserna bara med 1,8 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB).

Den vara som ökat mest i pris, enligt SCB, är apelsiner som blev 88,7 procent dyrare. Minst ökade vindruvor som endast ökade med 4,1 procent. 

Men under de senaste månaderna syns en alltså stabilisering av matpriserna.

– Det är vår uppfattning också. Sedan om det håller i sig är en fråga om hur omvärlden förändras, säger Daniel Andersson, Ica Kvantum i Luleå.

Även Urban Winther, butikschef på Willys Luleå hamn, ser att priserna har stabiliserats men det finns varningssignaler om nya höjningar. 

– Det flaggas från de större leverantörerna ute i Europa om att det kan bli så men det är inte alls säkert, mest spekulation. Annars har det varit väldigt lite prisändringar under hösten.

Han tror inte att eventuella prishöjningar drabbar varor som produceras i Sverige utan i så fall importerade produkter och då är det främst den låga svenska kronan som spelar in. 

Positiva nyheter för kaffedrickare är att priset på kaffe är det lägsta sedan början på 2022, enligt sajten Matpriskollen. Spekulationer kring god skörd under nästa år ligger bland annat bakom. Men det finns även andra anledningar.

– En stor del i det är att Gevalia har sänkt sina priser ganska rejält efter det att många leverantörer tidigare tagit bort dem ur sortimentet, säger Daniel Andersson.

En annan vara som enligt honom har blivit billigare på senare tid är ost. En teori kan vara att leverantörerna har mycket i lager efter en tid av prishöjningar.

– När konsumtionen går ner måste de till slut sälja ut varorna, säger han.

Förutom höga priser är bristen på varor ett nytt problem för handlarna. 

– Vi har aldrig tidigare haft brist på varor men till exempel Göteborgs kex har vansinniga problem med att få fram sina varor.

Hyllplanen för exempelvis smörgåsrån har sedan en tid gapat tomma.

– Det kommer en kartong en vecka och sedan kan vi vara utan i flera veckor, säger Daniel Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!