SSU-ordförande talar ut : "Jag orkar inte arbeta för S"

Socialdemokraternas hårdföra migrationspolitik knäckte SSU-ordföranden i Luleå. Nu talar Simon Andersson, 22 år, ut om sitt avhopp från kommunpolitiken. "Till slut rinner bägaren över. Jag orkar inte arbeta för partiet just nu", säger han.

Simon Andersson, SSU-ordförande i Lulep, hoppar av kommunpolitiken – i protest mot partiets migrationspolitik. "Till slut rinner bägaren över", säger han.

Simon Andersson, SSU-ordförande i Lulep, hoppar av kommunpolitiken – i protest mot partiets migrationspolitik. "Till slut rinner bägaren över", säger han.

Foto: Linda Wikström

Luleå2018-05-25 12:46

Så sent som i mars valdes Härnösandsfödde Simon Andersson till ny SSU-ordförande i Luleå, efter att ha varit aktiv i S-studenterna och Yttervikens arbetareförening under flera år. Han sitter också i kommunfullmäktige och i stadsbyggnadsnämnden.

Men nu lämnar han sina politiska uppdrag i kommunen. I ett blogginlägg beskrev Simon Andersson hur partiets nya, hårdföra migrationspolitik ligger bakom avhoppet.

Läs mer: Just nu: Tungt S-avhopp i Luleå

– Ett beslut som har vuxit fram under lång tid. När S sen gick ut med att göra de tillfälliga asyllagarna permanenta, upplevde jag det som svårt att fortsätta knacka dörr och kampanja. Jag lägger därför valarbetet på is och vill skicka en signal till partiet centralt, att det finns upprördhet kring migrationspolitiken, säger Simon Andersson till Norrbottens Media.

Han vänder sig mot att S-politiken gör det svårare för familjeåterföreningar, men också mot migrationspolitiken i övrigt.

– Exempelvis att S inte längre vill tillåta kommuner att ge försörjningsstöd till utvisade familjer.

När inrikesminister Morgan Johansson kopplade samman hårda asyllagar med satsningar inom välfärden i Skåne, fick Simon Andersson nog.

– Morgan Johanssons uttalande var droppen. Sverige är ett rikt land. Därför tror jag inte på språkbruket, att säga att välfärd inte är möjlig om man inte stramar åt migrationen.

Simon Andersson menar att partiets kursändring och valstrategi är misslyckad.

– Att ha en retorik och rikta in sig på frågor som snarare Sverigedemokraterna står för blir helt fel. Vi måste prata mer om välfärd, arbete, vård och äldreomsorg. Jag har jobbat internt, i det tysta, för att ändra inriktningen, men till slut rinner bägaren över. Jag orkar inte arbeta för partiet just nu.

Med anledning av S-krisen har också röster höjts om att personer inom högsta partiledningen bör lämna sina poster. Bland annat har tunga S-debattören Göran Greider skrivit på Twitter att partisekreteraren Lena Rådström Baastad och valledaren John Zanchi frivilligt borde avgå.

Men Simon Andersson har inga såna krav.

– För mig handlar det inte om personer, utan om en oroande utveckling generellt inom socialdemokratin.

Flera andra S-företrädare har också lämnat sina uppdrag, däribland riksdagsledamoten Sara Karlsson. Hur tror du partiet skadas av alla avhopp?

– Skadan är redan skedd. Så länge S fortsätter att strama åt migrationspolitiken, stöter man bort många aktiva och väljare.

Läs mer: S-riksdagsledamot hoppar av i protest

Är det försent för partiet att reparera skadorna?

– Nu har S valt den här linjen, jag tror inte att den ändras före valet. Ändå vill jag tro på en socialdemokratisk valseger.

Hur ser du på din egen politiska framtid?

– Ett engagemang beror inte bara på att man sitter på offentliga uppdrag. Jag har olika styrelseuppdrag också, och kommer fortsätta med mitt SSU-uppdrag.

Hur svarar du på kritiker som menar att du med ditt avhopp sviker ditt förtroendeuppdrag?

– Det måste få vara en bred rörelse, vi måste kunna acceptera olika åsikter. Jag ser inga såna konflikter.

Kommer du ändå delta i valrörelsen?

– Jag forstätter vara aktiv inom SSU, värvade nya medlemmar så sent som i går. Jag vill inte svika rörelsen, men att valarbeta med S-broschyrer är inget för mig just nu, säger Simon Andersson, S-avhoppare i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om