SSAB vill slippa miljöbalkens krav
Hyttstenen från masugnen är en produkt och inget avfall. Det anser SSAB och vill inte att den ska lyda under miljöbalkens avfallslagstiftning med krav på anmälan och besiktning. Miljökontoret vill nu att Naturvårdsverket på nytt prövar om slaggen är avfall.
Foto: Pär Bäckström
Det som retar järnverksledningen är att miljökontoret kräver både föranmälan och avgiftsbelagd besiktning av tippställena.
"Besiktningskrav som inte konkurrerande material och producenter har", skriver Enbom.
Inget avfall
SSAB hänvisar till EU-praxis och att den är en produkt och inget avfall. Då ska den inte heller lyda under avfallslagstiftningen.
I 30 års tid har hyttstenen använts som fyllnadsmaterial och enligt SSAB har miljöstörningar varit sällsynta. Vägverket lät 2007 inventera 80 hyttstensvägar och fann inga visuellt synliga störningar.
Miljökontoret har med stöd av tidigare vägledning från Naturvårdsverket hävdat anmälningsplikt för användandet av hyttsten, men vid ett möte med SSAB och BDX framkom att BDX inte längre godtar någon anmälningsplikt.
Vinstgivande försäljning
Miljökontoret är också tveksamt till anmälningsplikten och vill att Naturvårdsverket tar sig en ny funderare. I väntan på att Naturvårdsverket ska komma fram till ett nytt beslut, om hyttstenen är ett avfall eller inte, vill miljökontoret att miljönämnden tar bort avgiften för anmälan.
Järnverkschefen i Luleå beskriver kommunens behandling av hyttstenen som närmast avgörande för hela stålbranschen i Luleå och räknar förutom SSAB också upp Luleå hamn, Aga, Nordkalk, Lukab, BDX, Green cargo, Plannja, Gestamp hardtech och Ferruform:
"Masugnsslaggen är för alla integrerade stålverk en volymmässigt viktig produkt och en vinstgivande försäljning av produkterna, producerade av masugnsslaggen är en av förutsättningarna för ett integrerat stålverks överlevnad", skriver Stefan Enbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!